Wat we weten over kanker

Leven met kanker

Kanker ontwricht je leven. Of je het nu zelf hebt, of iemand om wie je geeft. Welke kankersoort het ook is en welke behandeling je ook krijgt, de gevolgen zijn meestal overweldigend.

De diagnose en behandeling van kanker vragen lichamelijk, emotioneel én geestelijk veel. Dat weten we bij KWF als geen ander. Daarom vind je hier informatie over kanker en leven met of na deze ziekte.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Kanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers

Kanker raakt ons allemaal

1 op de 2 Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven kanker. In 2023 waren dat 128.000 nieuwe patiënten. Gelukkig kunnen we de ziekte steeds beter behandelen en is de 5-jaarsoverleving nu al 67%.De 10-jaarsoverleving is gestegen naar 57%. Dit is mede dankzij iedereen die KWF een warm hart toedraagt. Dank jullie wel!

Brochures

Download of bestel gratis de brochures van kanker.nl met informatie over leven met kanker, kankersoorten en behandelingen.

Cellen in het lichaam

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

Mobiele screening borstkanker

Kanker vroeg ontdekken

Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling.

Onderzoeker Renske Altena

Onderzoek dat levens verandert

Elke dag doen wetenschappers onderzoek naar kanker. Om de ziekte steeds beter te bestrijden en zo vroeg mogelijk te ontdekken. Maar ook voor minder gevolgen en bijwerkingen van behandelingen. Zodat mensen beter leven met en na kanker. KWF is één van de grootste financiers van kankeronderzoek in Nederland.

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Portret man buiten

Als je niet meer beter wordt

Heb je kanker en kan je niet meer genezen? Dan richt de zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. Dit is de palliatieve fase. Wat houdt dat in?

Twee vrouwen zitten op een bankje

Zeldzame kanker

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

DNA streng in reageerbuisje met bloed

Erfelijke aanleg voor kanker

Het kan zijn dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je hebt dan meer kans om het te krijgen. Daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt wel dingen doen die je kans op kanker kleiner maken. Of de kans groter maken dat je er vroeg bij bent als je kanker krijgt.

Man achter laptop

Vragen over kanker

Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

Oudere vrouw

Patiëntenorganisaties

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten.

Twee vrouwen in het inloophuis

Centra voor leven met en na kanker

(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen hier terecht om over hun ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.