Dingen waar je kanker van kunt krijgen

Hierdoor heb je meer kans op kanker

Vaak krijg je kanker door pech. Bijvoorbeeld omdat je erfelijke aanleg hebt. Of zonder duidelijke reden. Maar er zijn ook dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt.

Hier lees je welke dingen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op kanker. En wat je kunt doen om de kans op kanker kleiner te maken.

Zo maak je de kans op kanker kleiner

Wist je dat we op 1/3 van alle kanker invloed hebben? Niet roken of alcohol drinken, beschermen tegen de zon, gezond eten en bewegen maken je kans op kanker kleiner. Wil je weten hoe dat zit?

Lachende vrouwen geven elkaar een high five

Roken

72% van iedereen met longkanker krijgt dit door roken. Maar je kunt ook andere kankersoorten krijgen als je rookt. Stoppen met roken is het beste dat je kunt doen voor je gezondheid.

Fietsen in de zon

Zon en uv-straling

Bescherm je jezelf niet goed tegen de zon? Dan heb je meer kans op huidkanker. Dat komt door de uv-stralen in de zon. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Steeds meer mensen krijgen het. 

Vlees op de barbecue in tuin

Ongezonde voeding

Door sommige voeding heb je meer kans op kanker. Bijvoorbeeld door de stoffen die erin zitten. Of doordat ze zorgen voor overgewicht. Er is ook voeding die je kans op kanker juist kleiner maakt.

Jong meisje en moeder aan tafel met drinken

Alcohol

Drink je alcohol? Dan heb je meer kans op kanker. Dat is al zo bij 1 glas per dag. Maar hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op bepaalde soorten kanker. 

Industriegebied met rook in de lucht

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is lucht om je heen met stoffen die niet gezond voor je zijn. Bijvoorbeeld fijnstof. Adem je deze ongezonde lucht vaak in? Dan is je kans op longkanker groter.

Hoogspanningskabels

Straling

Straling komt van hoogspanningsmasten, elektrische apparaten en mobiele telefoons. Straling is altijd om je heen. Teveel straling kan ongezond zijn. En ervoor zorgen dat je meer kans hebt op kanker.

Opa en kleindochter op strand met zeef

Schadelijke stoffen in eten, drinken en producten

Sommige stoffen die je binnenkrijgt via eten, drinken of andere producten zijn slecht voor je gezondheid. En maken je kans op kanker groter. Denk aan bestrijdingsmiddelen, microplastics en stoffen van een pan met een anti-aanbaklaag (PFAS).

Oudere bouwvakker drinkt flesje water

Schadelijke stoffen op je werk

Werk je met schadelijke stoffen als asbest, emissies of uranium? Daar kun je kanker door krijgen. Hou je aan de regels die op jouw werk gelden. Zo houd je de kans op kanker kleiner. Twijfel je of je werkomgeving gezond is? Praat erover met je leidinggevende.

Virus en bacterie

HPV

HPV is een virus waar je later kanker door kunt krijgen. Bijna iedereen heeft het wel een keer gehad. Je kunt je kind beschermen tegen dit virus met een prik: de HPV-vaccinatie.

DNA streng in reageerbuisje met bloed

Erfelijke aanleg voor kanker

Het kan zijn dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je hebt dan meer kans om het te krijgen. Daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt wel dingen doen die je kans op kanker kleiner maken. Of de kans groter maken dat je er vroeg bij bent als je kanker krijgt.