Feiten en fabels over alcohol en je gezondheid

Jong meisje voor drankschap supermarkt

Waarom is alcohol niet goed voor je lichaam?

Een wijntje bij het eten of lekker los in het weekend. Veel mensen drinken weleens alcohol. Maar alcohol is niet gezond. Al met 1 glas per dag heb je meer kans op bepaalde soorten kanker. Hoe zit het precies met alcohol en je gezondheid? We zetten de feiten en fabels voor je op een rij.

Feiten over alcohol

Dat klopt. Drink je alcohol? Dan heb je meer risico om kanker te krijgen. 1.140 gevallen van kanker in Nederland komen door alcohol. Je kans op bepaalde soorten kanker is al groter als je 1 glas per dag drinkt. Benieuwd welke dit zijn?

Lees welke soorten kanker je kunt krijgen door alcohol

Ook dit is waar. Een standaardglas alcohol bevat ongeveer 10 gram alcohol. Die 10 gram alcohol zit in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. Het maakt dus niet uit welke soort drank je drinkt. Bij een standaardglas zit overal evenveel alcohol in.

Klopt! Zonder dat je het merkt kun je meer alcohol binnenkrijgen. Glazen zijn niet altijd even groot. En vaak krijg je meer alcohol ingeschonken dan een standaardglas. Een groot wijnglas van 250 ml bevat 2,5 keer meer alcohol dan een standaardglas. En in een groot glas speciaalbier gaat meestal 330 ml. Ook zit er in speciaalbier vaak een hoger percentage alcohol dan in gewoon bier.

Dit is ook waar. Misschien denk je dat je heel veel moet drinken om meer kans te hebben op kanker. Maar dat is niet zo. Al bij 1 glas alcohol per dag heb je meer kans op bepaalde soorten kanker. Wil je je kans op kanker kleiner maken? Dan kun je beter niet drinken.

Het klopt dat je kans op kanker groter is als je meer drinkt. Bijvoorbeeld meer glazen op een feestje of over de hele dag. Of meerdere keren per week. Die manieren van drinken hebben verschillende namen. Ze lijken een beetje op elkaar, maar ze betekenen net iets anders:

Overmatig drinken

Met overmatig drinken bedoelen we meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) of meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen). Voor mannen en vrouwen is dit anders, omdat vrouwen vaak minder wegen.

Zwaar drinken

We spreken van zwaar drinken als iemand minstens 1 keer per week ten minste 4 glazen (vrouwen) of ten minste 6 glazen (mannen) alcohol op 1 dag drinkt.

Binge-drinken

Binge-drinken is wanneer iemand 5 glazen of meer in korte tijd achter elkaar drinkt.

Al deze manieren van alcohol drinken vergroten je kans op kanker. Maar ook als je af en toe drinkt is je kans op kanker groter. Wil je je kans op kanker kleiner maken? Dan kun je beter niet drinken.

Ook dit is waar. Drink je alcohol en rook je daarbij? Dan heb je meer kans op verschillende soorten kanker. Ze versterken elkaars slechte werking op je lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor mond- en keelkanker. Maar ook voor andere soorten kanker.

Dit is waar. Alcohol heeft invloed op hoe de hersenen werken. Heb je 1 of 2 glazen op? Dan werken je hersenen al anders dan normaal. Je hersenen kunnen door alcohol beschadigen. Hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de schade.

Dit klopt. Drink je regelmatig alcohol, dan heb je meer kans op overgewicht. Dit komt door verschillende dingen:

  • In alcohol zitten vaak een hoop calorieën. Bijvoorbeeld in wijn en bier
  • Door alcohol krijg je vaak ook trek in eten
  • Door alcohol werkt je lever anders. Vet dat je eet wordt minder snel afgebroken. Het blijft dan meer in je lichaam, vooral rond je buik

Bij overgewicht en te veel buikvet heb je meer kans op kanker.

Fabels over alcohol

Dat is niet waar. Bier en wijn zijn net zo slecht voor je als sterke drank. Er zit minder alcohol in wijn en bier, maar het glas waar het inzit is groter. Daardoor drink je er meer van.

Dit is ook niet waar. Drink je alcohol, dan heb je juist meer kans op hart- en vaatproblemen. Ook als je er weinig van drinkt. Maar hoe meer je drinkt, hoe slechter het voor je gezondheid is.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat een bepaalde hartziekte minder vaak voorkomt bij mensen die af en toe wijn drinken. Maar dat komt waarschijnlijk niet door de alcohol, maar door polyfenolen die in wijn zitten. Deze stofjes hebben een positieve invloed op de vaatwand. Ze komen uit de druivenschillen. Voor je gezondheid kun je die stofjes beter uit groente en fruit halen dan uit alcoholhoudende wijn. Want alcohol verhoogt de kans op allerlei andere (hart- en vaat)ziektes.

Een andere mogelijke verklaring is dat mensen die af en toe drinken een gezondere leefstijl hebben. Of dat ze al een betere gezondheid hebben. Dan is dus niet het af en toe drinken van wijn 'gezond'. Maar hoort het bij de gezondere leefstijl die iemand heeft. En is er daardoor er een lager risico op hart- en vaatziektes.
 

Ook dit klopt niet. Binge-drinken betekent dat je snel achter elkaar 5 glazen alcohol drinkt. Bijvoorbeeld op een feestje. Het betekent niet dat je bewusteloos bent, maar binge-drinken is wel slecht voor je gezondheid. Want hoe meer je drinkt, hoe groter je kans op kanker en andere ziektes.

Advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol

Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.

Campagne

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport is in samenwerking met een groot aantal partners waaronder KWF de Nix campagne begonnen om de sociale norm ‘niet roken, niet drinken tot je 18e’ te versterken. Deze campagne richt zich op de hele samenleving, maar meer in het bijzonder op (de omgeving van) jongeren.

Stoppen of minder alcohol?

Wil je minder kans hebben op deze soorten kanker? Dan kun je beter geen alcohol drinken. Of in ieder geval zo min mogelijk. Dat is niet voor iedereen makkelijk. Veel mensen vinden een drankje gezellig en lekker. En vaak is het ook al jaren een gewoonte.

Wil je stoppen of minderen met alcohol? En kun je daar wat hulp bij gebruiken? Er zijn apps en sites die kunnen helpen.

Hulp en tips voor stoppen of minder alcohol

Wil je meer weten over alcohol?

Test je kennis over alcohol en vind antwoorden op veelgestelde vragen

Ga naar Alcoholinfo.nl

Hier vind je alles over alcohol, wat het doet met je lichaam en hoe je kunt stoppen.

Bel met de Alcohol Infolijn: 0900 19 95

De Alcohol Infolijn kun je bellen, chatten of mailen met al je vragen over alcohol. De lijn is bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur (ma-vrij)

Bronnen