HPV-vaccinatie beschermt tegen kanker

Groep kinderen rent uit school

10 feiten over HPV-vaccinatie

HPV is een virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken. Gelukkig is er een veilig en gratis vaccin dat je kind beschermt tegen het virus. Meisjes én jongens krijgen een uitnodiging voor HPV-vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. Door het vaccin hebben zij later een veel kleinere kans op kanker door HPV.

Virus en bacterie

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het is een heel besmettelijk virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken: baarmoederhalskanker, kanker van de mond- en keelholte, schaamlip-, anus-, penis- en vaginakanker. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek.

Drie jongeren rond 10 jaar

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over HPV? Over besmetting met HPV? Over de vaccinatie en het effect ervan? Misschien staat het antwoord bij de veelgestelde vragen. 

Ontwikkelingen en nieuws HPV-vaccinatie

Vanaf 2022 krijgen ook jongens een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. En vanaf dit jaar krijgen jongeren deze uitnodiging in het jaar dat ze 10 worden.

Karin (40)

Karin (40) is ongewild kinderloos door baarmoederhalskanker. Haar hele toekomstbeeld veranderde. Ze heeft een belangrijke boodschap voor ouders: 'Laat je kind vaccineren.' 

Mattijs & Marlies

Eerst twijfelden ze, maar Mattijs en Marlies besloten hun dochter toch te vaccineren tegen HPV. Een beslissing waar zij nog steeds 100% achterstaan. Bekijk waarom. 

Revelina (40)

Revelina had baarmoederhalskanker. 'Ik besef des te meer hoe fragiel het leven is.'

Meer informatie over HPV-vaccinatie

Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over vaccineren tegen HPV-kanker.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Vragen over kanker

Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Onderzoeken HPV

Hoe veroorzaakt HPV kanker?

Onderzoekers bestuderen hoe het humaan papillomavirus kanker veroorzaakt. Ze willen vooral weten wanneer een cel kwaadaardig wordt en of is dat is te voorspellen.

Vaccin als behandeling?

Artsen onderzoeken of immunotherapie een goede behandeling kan zijn voor kankers die worden veroorzaakt door HPV.

HPV-kanker van de mond of keel

Kanker van de mond of keel reageert vaak goed op behandeling. Maar niet altijd. Onderzoekers kijken of een HPV-vaccinatie dan helpt bij de behandeling.