Kanker vroeg ontdekken
Er vroeg bij zijn kan levens redden
Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling.
Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan bevolkingsonderzoek om kanker vroeg op te sporen. Die zijn er voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker. Maar je kan ook zelf letten op veranderingen in je lichaam of op bepaalde klachten.
Doe je mee met bevolkingsonderzoek?
Bevolkingsonderzoek kan ervoor zorgen dat je kanker vroeg ontdekt. Je overlevingskansen zijn in dat geval beter en je hebt vaak een minder zware behandeling nodig. Ons advies is dan ook: doe mee! Twijfel je? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Zelfonderzoek
Leer borstkanker herkennen
1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten. Daarom is het belangrijk dat je je borsten goed leert kennen.
Leer zaadbalkanker herkennen
Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15-35 jaar. En het komt steeds vaker voor. Het is vaak goed mogelijk om een groeiende tumor op tijd te voelen.
Leer huidkanker herkennen
Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen 77.000 mensen de diagnose. Het is belangrijk je eigen lichaam goed te kennen en alert te zijn op veranderingen.
Bevolkingsonderzoeken
Bevolkingsonderzoeken naar kanker
In Nederland zijn er bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker. Hierdoor kan kanker eerder worden ontdekt en behandeld of zelfs voorkomen.
Dankzij bevolkingsonderzoek was Yvonne er snel bij
"Ik had geen klachten, maar mijn borst moest er wel af." Na een heftige periode gaat het herstel van Yvonne voorspoedig. "Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam weer terug. Twijfel dus niet, zou ik tegen anderen willen zeggen. Ik ben hét voorbeeld van een goede afloop."
Onderzoek
Kanker opsporen met nieuwe ontlastingstest
Dankzij onze donateurs wordt een nieuwe ontlastingstest ontwikkeld. Deze kijkt niet alleen naar bloed in de ontlasting, maar ook naar 2 eiwitten. Daarmee zijn gevaarlijke poliepen nóg beter op te sporen.
Mammografie beter beoordelen met artificial intelligence
Er zijn agressieve, maar ook milde vormen van borstkanker. Is het mogelijk om dit verschil al op het mammogram te zien?
Geef voor nieuwe doorbraken
Met hulp van donateurs financieren we onderzoek naar betere en vroegere opsporing van kanker. Zoals inzet van kunstmatige intelligentie en kanker opsporen in het bloed. En onderzoek naar erfelijke factoren, die ervoor zorgen dat je meer kans op kanker hebt.
Meer weten?
Dingen waar je kanker van kunt krijgen
Vaak krijg je kanker door pech. Maar er zijn dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt.
Erfelijke aanleg voor kanker
Het kan zijn dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je hebt dan meer kans om het te krijgen. Daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt wel dingen doen die je kans op kanker kleiner maken. Of de kans groter maken dat je er vroeg bij bent als je kanker krijgt.
Vragen over kanker
Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.