Kanker vroeg ontdekken

Er vroeg bij zijn kan levens redden

Vaak ontstaat kanker zonder dat je het doorhebt. Gelukkig kun je de ziekte soms op tijd ontdekken. Je hebt dan meer kans op een succesvolle behandeling. 

Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan bevolkingsonderzoek om kanker vroeg op te sporen. Die zijn er voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker. Maar je kan ook zelf letten op veranderingen in je lichaam of op bepaalde klachten.

Doe je mee met bevolkingsonderzoek?

Bevolkingsonderzoek kan ervoor zorgen dat je kanker vroeg ontdekt. Je overlevingskansen zijn in dat geval beter en je hebt vaak een minder zware behandeling nodig. Ons advies is dan ook: doe mee! Twijfel je? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Zelfonderzoek

Vrouw pakt borst vast

Leer borstkanker herkennen

Zelfonderzoek kan helpen om borstkanker al vroeg bij jezelf te ontdekken. Dat is belangrijk, want hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Ook is de behandeling vaak minder heftig.

Ook jij kunt heel makkelijk zo'n check doen. Bekijk onze tips en handige uitlegvideo's.

Man voelt aan ballen

Leer zaadbalkanker herkennen

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15-35 jaar. En het komt steeds vaker voor. Het is daarom slim om jezelf regelmatig te checken. Zo leer je je lijf kennen en ontdek je het sneller als er iets verandert.

Ook jij kunt heel makkelijk zo'n check doen. Bekijk onze tips en handige uitlegvideo's.

Check je huid

Leer huidkanker herkennen

Het is belangrijk je eigen lichaam goed te kennen en alert te zijn op veranderingen. Door goed naar je huid te kijken en door deze te bevoelen, vallen afwijkingen je eerder op. 

Ook jij kunt heel makkelijk zo'n check doen. Bekijk onze tips en handige uitlegvideo's.

Bevolkingsonderzoeken

moeder met dochters

Baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e krijg je 1 keer per 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Doe je mee aan dit onderzoek? Dan is de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt veel kleiner.

Mobiele screening borstkanker

Borstkanker

Met bevolkingsonderzoek kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Je overlevingskansen zijn dan vaak beter. En je hebt soms een minder zware behandeling nodig.

Opa met kleindochter

Darmkanker

Vanaf 55 jaar krijg je 1 keer per 2 jaar een poeptest thuisgestuurd. Je doet de test zelf en stuurt het op naar het laboratorium. Artsen ontdekken dankzij dit onderzoek bij meer mensen darmkanker in een vroeg stadium.

Vroege opsporing merkcampagne herobeeld

Dankzij bevolkingsonderzoek was Yvonne er snel bij

"Ik had geen klachten, maar mijn borst moest er wel af." Na een heftige periode gaat het herstel van Yvonne voorspoedig. "Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam weer terug. Twijfel dus niet, zou ik tegen anderen willen zeggen. Ik ben hét voorbeeld van een goede afloop."

Patiënt darmkanker Caroline

'Gelukkig, ik ben er nog'

In het najaar van 2020 doet Caroline mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. En er blijkt een tumor te zitten. Nog geen 2 maanden later wordt ze geopereerd, begin februari 2021 staat ze weer op de schaats. 'Ik dacht dat ze hooguit wat poliepen zouden vinden, maar dat liep even anders.'

Onderzoek

Kanker opsporen met nieuwe ontlastingstest

Dankzij onze donateurs wordt een nieuwe ontlastingstest ontwikkeld. Deze kijkt niet alleen naar bloed in de ontlasting, maar ook naar 2 eiwitten. Daarmee zijn gevaarlijke poliepen nóg beter op te sporen. 

Mammografie beter beoordelen met artificial intelligence

Er zijn agressieve, maar ook milde vormen van borstkanker. Is het mogelijk om dit verschil al op het mammogram te zien? 

Geef voor nieuwe doorbraken

Met hulp van donateurs financieren we onderzoek naar betere en vroegere opsporing van kanker. Zoals inzet van kunstmatige intelligentie en kanker opsporen in het bloed. En onderzoek naar erfelijke factoren, die ervoor zorgen dat je meer kans op kanker hebt.

Meer weten?

Lozing PFAS gifstoffen GenX

Dingen waar je kanker van kunt krijgen

Vaak krijg je kanker door pech. Maar er zijn dingen die je kans op kanker groter maken. Aan sommige kun je niet zoveel doen, aan andere wel. Vaak meer dan je denkt. 

Bevolkingsonderzoek borstkanker mobile screening

RIVM

Het RIVM regelt de bevolkingsonderzoeken. Op hun website lees je meer informatie over meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

Man achter laptop

Vragen over kanker

Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

DNA streng in reageerbuisje met bloed

Erfelijke aanleg voor kanker

Het kan zijn dat je een erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je hebt dan meer kans om het te krijgen. Daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt wel dingen doen die je kans op kanker kleiner maken. Of de kans groter maken dat je er vroeg bij bent als je kanker krijgt.