Nalaten aan KWF

Steeds betere zorg en overlevingskansen

We zijn iedereen die KWF opneemt in het testament heel dankbaar. Mede dankzij deze nalatenschappen maken we kankeronderzoek, zorg en ondersteuning mogelijk voor iedereen die door kanker geraakt wordt. Zo worden behandelingen en zorg voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten steeds beter. En stijgt de overlevingskans voor verdere generaties na ons.  

Met jouw gift, of deze nu groot of klein is, maak je een enorm verschil voor het leven na jou. 

Contact en advies

Heb je naar aanleiding van een overlijden een vraag over de afwikkeling van de nalatenschap? Mail dan naar [email protected].  

Wil je graag persoonlijk met KWF van gedachten wisselen over je nalatenschap? We helpen je graag om de mogelijkheden op een rij te zetten. 

Labglazen

Impact van jouw gift

Ongeveer 30% van de onderzoeken die KWF financiert, wordt mogelijk gemaakt door nalatenschappen. Samen zorgen we ervoor dat onderzoekers steeds meer ontdekken over kanker.  

Reageerbuisjes in een rek.

Doorbraak immunotherapie

Een van de laatste doorbraken: onderzoekers van het LUMC hebben mogelijk een nieuwe manier ontdekt om te kunnen voorspellen of immuuntherapie aanslaat.  

oudere vrouw met dochter aan tafel

Mogelijkheden voor nalaten

Overweeg je ook om KWF op te nemen in je testament? Dat kan op verschillende manieren. 

Man en zoon met vishengel

In 6 stappen geregeld

Het kan soms wat lastig lijken hoe je een goed doel opneemt in je testament. Daarom hebben wij in 6 stappen uitgelegd wat je hiervoor precies moet doen. 

Vrouw en meisje tekenen aan tafel

Voor de executeur

Ben je benoemd tot executeur en is KWF opgenomen in het testament? Dan wil je mogelijk meer weten over wat er komt kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap.

Belasting en nalaten

Wist je dat je over een nalatenschap geen erfbelasting betaalt? Hierdoor komt je volledige nalatenschap ten goede van goede zorg en levensreddend onderzoek.

Zoek je een notaris?

Een akte laten opstellen kost geld. Bij NuNotariaat regel je dat voor een vaste lage prijs. 

Ik heb KWF al in mijn testament

Staat KWF al in je testament? We horen het graag, want dan kunnen we je passend bedanken en op de hoogte houden.

Ervaring van anderen

De Nalatenschap 2020 Frans

Frans laat na aan KWF

Frans werd getroffen door een tumor in zijn nier. In het tv-programma ‘De Nalatenschap’ (SBS6) vertelt hij over zijn keuze om na te laten aan KWF. "Je ziet voor het eerst een einde naderen. En denkt: wat ga ik later doen met mijn geld als ik overlijd?"

Mireille over nalaten aan KWF

Mireille zet KWF in haar testament

Nadat kanker hun eigen gezin trof, weten Mireille en Bart één ding zeker: ze willen nalaten aan KWF Kankerbestrijding. ‘Door wat we hebben meegemaakt, ben ik me nog bewuster van hoe belangrijk onderzoek naar kwaliteit van leven is.’

Miny’s zoon steunt KWF na zijn overlijden

Miny verloor haar zoon Pascal (41) aan de gevolgen van kanker. Ondanks deze ziekte stond Pascal midden in het leven. Het was voor hem vanzelfsprekend om na te laten aan KWF. "Hij wilde iets voor anderen betekenen."

Zo kan je ook bijdragen

Zonsondergang

Doneren bij uitvaart

Als een dierbare overlijdt wil je die graag een mooi eerbetoon geven. Op kwfinmemoriam.nl kan dat. Hier richt je heel makkelijk een persoonlijke herdenkingspagina in. Met herinneringen, condoleances, foto’s en muziek. En zamel je donaties in voor KWF, in liefdevolle herinnering aan jouw dierbare.

Blauw envelop Belastingdienst

Schenk belastingvrij

Wist je dat je belastingvoordeel krijgt als je je donatie voor 5 jaar vastlegt? Met een schenkingsovereenkomst draag je 5 jaar of langer bij aan de beste onderzoeken naar kanker.

Veelgestelde vragen over nalaten

Het is zeker mogelijk om een klein bedrag na te laten. Je beslist zelf hoeveel je nalaat aan KWF. We zijn blij met elke bedrag, groot of klein, want het draagt allemaal bij aan een beter leven met en na kanker.

Je kan geen testament opmaken zonder notaris, want dan kun je niet zelf aangeven wat er met je nalatenschap gebeurt.

Een codicil is een door jezelf met de hand geschreven verklaring, voorzien van een datum en je handtekening. Met een codicil kun je een beperkt aantal zaken regelen voor na je overlijden. Je kan hier speciale wensen over je uitvaart kenbaar maken of dat je bepaalde goederen aan bepaalde personen of instellingen nalaat. Dit kan echter alleen als het gaat om lijfstoebehoren (zoals kleding en sieraden) en bepaalde zaken die bij je inboedel horen. Deze goederen, met uitzondering van kleding, moeten stuk voor stuk in het codicil genoemd worden.

In een codicil kun je niet vastleggen aan wie je geld, verzamelingen en onroerend goed nalaat. Ook kan de benoeming van een executeur niet in een codicil worden opgenomen. 

Dat is heel eenvoudig. Het is een handgeschreven verklaring, waarin staat dat je dit specifieke object nalaat aan een bepaald persoon of organisatie. Je ondertekent het met je naam, de plaats en datum van ondertekening en je handtekening.

Wat overigens belangrijk is om te realiseren, is dat wettelijk vaststaat wat iemand belastingvrij mag erven. Als je aan je neef een notenhouten tafel nalaat die € 5.000 waard is, dan moet hij € 900 erfbelasting betalen*. Je kunt voorkomen dat hij dit moet betalen door in je codicil op te nemen dat de erfbelasting uit jouw nalatenschap mag worden betaald.

* Een neef erft € 2.000 belastingvrij en betaalt vervolgens 30% over een erfdeel dat onder de € 118.000 waard is. 

Je kunt het codicil thuis bewaren. Het nadeel is dat het makkelijk kwijtraakt. Het meest veilige is om het origineel bij de notaris achter te laten en thuis een kopietje te bewaren. Om de wens uit te voeren is altijd het origineel nodig. Breng de executeur of erfgenamen op de hoogte dat je een codicil hebt opgemaakt.

  • Schrijf je wensen met de hand op.
  • Zet de datum en plaats erbij.
  • Onderteken.

We hebben een voorbeeld codicil voor je opgemaakt.

Je kan bepalen dat je met je nalatenschap wilt bijdragen aan iets dat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld aan onderzoek naar een nieuwe behandelmethode. Of een bepaalde kankersoort. Laat ons dit dat weten, dan kijken we samen met je naar de mogelijkheden. Je kunt contact opnemen via ons algemene nummer 020 - 570 05 70 of [email protected]

Nee, dit is niet mogelijk. Een nalatenschap moet altijd via de notaris testamentair worden vastgelegd.