Frans laat na aan KWF

De Nalatenschap 2020 Frans

Het tv-programma De Nalatenschap laat de persoonlijke verhalen zien die schuil gaan achter de keuze om na te laten aan een goed doel.

Voor deze aflevering duiken we in het leven van Frans Goorhuis, wiens moeder, broer en zus komen te overlijden door kanker. Als Frans zelf een melanoom ontdekt en nierkanker krijgt, besluit hij dat zijn nalatenschap naar KWF zal gaan.

Iets betekenen voor mensen met kanker

'Mijn moeder, broer en zus verloor ik aan kanker. Mijn zus had alvleesklierkanker en dan ben je de pineut. Tussen haar diagnose en dood zat slechts 3 maanden. Kanker is verschrikkelijk. Zelf heb ik nierkanker en melanoom gehad. Beiden goed behandeld, dus ik klaag niet. Maar ik hoop wel dat dit anderen bespaard blijft.

Daarom gaat mijn erfenis naar KWF. Ik wil graag wat betekenen voor mensen die te maken krijgen met kanker en hoop door mijn nalatenschap aan KWF te schenken een verschil te kunnen maken.

Regie houden

Ik houd graag de regie over mijn eigen geld. Maar als ik in mijn vriendenkring vraag wie een testament heeft, hebben veel dat nog niet geregeld. Dan denk ik: jongens, denk eens na. Met name homo-seksuele stellen hebben vaak geen kinderen. Manoel en ik ook niet. Dan is het helemaal verstandig om na te denken waar je geld naartoe gaat als je er niet bent. Een eenvoudig testament kost maar een paar honderd euro en dan heb je het gewoon geregeld.

Mooie gedachte

Nalaten aan KWF voelt goed. Ik schenk mijn geld aan KWF in het algemeen, dus niet voor een specifiek onderzoek naar een bepaald soort kanker. Het maakt me niet uit of mijn geld gaat naar voorlichting, training voor vrijwilligers, kankeronderzoek of whatever. Ik wil dat mijn erfenis wordt besteed aan iets waar op dat moment het meeste behoefte aan is. Dat ik na mijn dood van betekenis ben voor anderen, vind ik een mooie gedachte.”

Geven na het leven

Bij het leven hoort ook: nadenken over een testament. Want wat gebeurt er met je eigendommen op het moment dat je er niet meer bent? Frans en Manoel hebben daar zorgvuldig over nagedacht.

Bekijk hier de promo voor de aflevering, die op 5 december 2020 werd uitgezonden.