Kanker voorkomen

Langer leven in goede gezondheid

Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. En dan zijn er nog zaken waarop je niet of nauwelijks invloed hebt, zoals luchtvervuiling. Maar er zijn ook factoren die je kans op kanker verkleinen of vergroten, en waarop je wél zelf invloed hebt. Zoals roken, zonnen, voeding, en beweging. We informeren je over deze risicofactoren, omdat we graag voorkomen dat mensen kanker krijgen. Zo kun je proberen om je kans op bepaalde soorten kanker te verkleinen. En kun je op een positieve manier bezig zijn met je gezondheid.

Belangrijk: kinderen beschermen

Tijdens het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken: een rookvrije generatie. Want dat voorkomt later veel kanker. We werken hierin samen met het Longfonds en de Hartstichting.

Roken en kanker

Dat roken een veroorzaker is van kanker en sterfte, is geen nieuws. Roken geeft zelfs veel meer kans op verschillende soorten kanker. De bekendste is longkanker. Stoppen met roken en zorgen dat kinderen niet beginnen, voorkomt veel diagnoses.

Zon, uv en huidkanker

De zon heeft een grote invloed op huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in ons land. Dit komt vooral door verbranding. Het is daarom belangrijk om jezelf, en kinderen als je die hebt, te beschermen tegen de zon. We helpen je daar graag bij met tips, informatie en persoonlijk advies.

HPV-prik en baarmoederhalskanker

Vaak kan baarmoederhalskanker worden voorkomen met een prik. Dit heet de HPV-vaccinatie en die beschermt tegen het HPV-virus. Meisjes van 12 en 13 jaar krijgen deze prik gratis aangeboden. Lees over HPV en het vaccin.

Bevolkingsonderzoeken

De gevolgen van kanker zijn kleiner als de ziekte op tijd wordt ontdekt. Maar kanker in een vroeg stadium zelf opsporen, is moeilijk. De bevolkingsonderzoeken naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker maken dit wel mogelijk.

Gewicht, voeding, bewegen en alcohol

Met gezond eten en goed bewegen verklein je het risico op kanker. 

Aangifte tegen tabaksindustrie

We deden aangifte tegen de 4 grootste tabaksproducenten in Nederland.

Een vaccin tegen kanker?

Hoe mooi is het als we alle soorten kanker kunnen voorkomen met een vaccin? Zodat niemand meer kanker hoeft te krijgen. Dat is waar prof. dr. Arjen Griffioen naar op zoek is. Renate Gerschtanowitz gaat bij hem langs en zoekt uit hoe dicht we bij een vaccin tegen kanker zijn.