Kanker voorkomen

Langer leven in goede gezondheid

Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker. Soms is het gewoon pech. En dan zijn er nog zaken waarop je niet of nauwelijks invloed hebt, zoals luchtvervuiling. Maar er zijn ook factoren die je kans op kanker verkleinen of vergroten, en waarop je wél zelf invloed hebt. Zoals roken, zonnen, voeding, en beweging. We informeren je over deze risicofactoren, omdat we graag voorkomen dat mensen kanker krijgen. Zo kun je proberen om je kans op bepaalde soorten kanker te verkleinen. En kun je op een positieve manier bezig zijn met je gezondheid.

Belangrijk: kinderen beschermen

Tijdens het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken: een rookvrije generatie. Want dat voorkomt later veel kanker. We werken hierin samen met o.a. het Longfonds en de Hartstichting.

Drie jongeren

HPV-vaccinatie beschermt tegen kanker

HPV is een virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken. Het HPV-vaccin beschermt meisjes en jongens tegen kanker door HPV. Vanaf 2022 krijgen meisjes én jongens een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De HPV-vaccinaties zijn gratis.

Meisjes willen geen sigaret

Roken en kanker

Dat roken een veroorzaker is van kanker en sterfte, is geen nieuws. Roken geeft zelfs veel meer kans op verschillende soorten kanker. De bekendste is longkanker. Stoppen met roken en zorgen dat kinderen niet beginnen, voorkomt veel diagnoses.

Meisje met zonnebrand

Zon, uv en huidkanker

De zon heeft een grote invloed op huidkanker. Het is daarom belangrijk om jezelf en kinderen te beschermen tegen de zon.

Groep sport buiten

Gewicht, voeding en bewegen

Met gezond eten en goed bewegen verklein je het risico op kanker. 

Man drinkt uit glas

Alcohol en kanker

Alcohol verhoogt de kans op kanker op verschillende manieren.

Moeder en dochters shoppen

Bevolkingsonderzoeken

De gevolgen van kanker zijn kleiner als de ziekte op tijd wordt ontdekt. De bevolkingsonderzoeken naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker maken dit mogelijk.