Nalaten en erfbelasting

Erfbelasting, nalaten en schenken

Wanneer moet je erfbelasting betalen?

Kies je ervoor om KWF in je testament op te nemen? Dan geldt er een vrijstelling op de erfbelasting. Op deze manier gaat de volledige schenking naar een beter leven met en na kanker. We hebben een 6-stappenplan over hoe je KWF in je testament kan opnemen.

Hoe werkt erfbelasting en KWF?

​Schenk je via een testament aan KWF? Dan hoeft er geen erfbelasting te worden afgedragen. Met een testament bepaal je zelf wat er met jouw nalatenschap gebeurt. Via het testament kun je aan een goed doel schenken. Je kunt familie vragen een deel van de erfenis te schenken aan dit goede doel. Maar het is gunstiger om dit zelf vast te laten leggen in het testament.

Goede doelen met een ANBI-status (algemeen nut beogende instelling) hoeven namelijk geen erfbelasting te betalen. In tegenstelling tot erfgenamen. Zij moeten dit wel, vóórdat ze kunnen schenken aan het doel. Heb je jouw schenking aan een goed doel vastgelegd in je testament? Dan gaat dat deel ook echt naar het goede doel.

Hoeveel is het tarief van erfbelasting

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

 
Verkrijging van minder dan €138.641

Verkrijging van meer dan €138.642

Partner
10%
20%
Ziek/ gehandicapt kind
10%
20%
Kind
10%
20%
Kleinkind
18%
36%
Ouder(s)
30%
40%
Anderen
30%
40%

 

Erfbelasting goede doelen

Een ANBI-instelling staat onder streng toezicht. KWF Kankerbestrijding is een ANBI-instelling en betaalt dus geen erfbelasting. Neem je KWF Kankerbestrijding op in je testament, dan weet je zeker dat jouw geld goed wordt besteed en volledig ten goede kan komen aan levensreddend onderzoek.

Bij overlijden, gaat de erfenis naar de erfgenamen. Zij krijgen te maken met erfbelasting. De actuele percentages van erfbelasting vind je op de site van de Belastingdienst. Een vrijstelling erfbelasting geldt wanneer je bijvoorbeeld nalaat aan KWF. Over dit deel van je erfenis hoef je geen belasting te betalen. Op deze manier komt de gehele schenking ten goede aan het financieren van levenreddend onderzoek.