Stappenplan nalaten

nalatenschap els notaris

Zet in 6 stappen een goed doel in je testament

Wil jij je erfenis of een deel hiervan aan een goed doel nalaten? En overweeg je hiervoor om KWF in je testament op te nemen? Daar zijn wij en iedereen die leeft met en na kanker zeer dankbaar voor. Daarnaast gaat er geen erfbelasting af van deze nalatenschap, dus het volledige bedrag komt ten goede aan belangrijk kankeronderzoek.

Je erfenis nalaten aan goede doelen of een deel hiervan kun je kenbaar maken in je testament. Een testament maken gaat altijd via een notaris, die je kan informeren over de mogelijkheden en kosten. En of het bedrag nu groot of klein is, met jouw nalatenschap zorg je voor een beter leven met en na kanker. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je het onderstaande stappenplan volgen voor nalaten aan KWF.

Wat moet er in jouw testament staan?

Als je zelf wilt bepalen wat er met je bezittingen gebeurt, dan moet je een testament maken. Laat je geen testament maken, dan gelden na je overlijden de wettelijke regels voor de verdeling. Zorg er dus voor dat je vastlegt wat je wilt nalaten.

Stap 1: Erfgenaam of legataris? 

Afhankelijk van wat je wilt nalaten kies je eerst of je je dierbaren en/of KWF Kankerbestrijding als (mede-) erfgenaam of als (mede-)legataris benoemt. 

Erfgenaam

Kies erfgenaam als je een percentage van je erfenis wilt nalaten. Als erfgenaam heeft het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Dit deel, meestal een percentage, wordt ook wel de erfstelling genoemd. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap.

Legataris

Wil je een geldbedrag of goederen nalaten? Kies dan een legataris, deze ontvangt een legaat. Dit kan een vaststaand geldbedrag zijn, maar ook een bepaald goed zoals een huis of een schilderij.

Stap 2: Kies je een executeur?

Hoewel het niet verplicht is, is het zeer verstandig een executeur in je testament te benoemen. Deze persoon wikkelt na je overlijden je nalatenschap af. Vraag deze persoon vooraf of deze ook daadwerkelijk de taken van het executeurschap wil en kan uitvoeren. Als je KWF als enig erfgenaam benoemt, kunnen we ook als executeur voor jou optreden. 

Stap 3: Je wensen vastleggen 

Laat altijd je wensen door een notaris vastleggen, een eigen handgeschreven verklaring is namelijk niet voldoende. Het opmaken van je testament kun je door de notaris laten doen of online. Een notaris kan ook het beste testament advies geven en geeft je inzicht in de kosten voor het opstellen van een testament.

Notaris

Maak een afspraak met je notaris en bespreek je wensen en win advies in voor je testament. Tijdens het eerste gesprek vertel je de notaris wat je wensen zijn. De notaris informeert jou over de mogelijkheden en kosten. De notaris maakt je testament op.

Online

Je kunt in plaats van een eerste gesprek bij de notaris een online module invullen, bijvoorbeeld via NuTestament.nl. Daar regel je eenvoudig online, voor een vast bedrag, een testament. Dit is voordeliger, omdat je zelf online het voorwerk doet. Vervolgens hoef je alleen nog naar de notaris om het testament te ondertekenen. Zie stap 5.

Stap 4: Ontwerptekst

Na de inventarisatie van je wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. Deze ontvang je samen met een toelichting per post of e-mail. Neem deze goed door.

Stap 5: Ondertekenen

Maak een (vervolg)afspraak met de notaris om de tekst samen door te nemen. Je kunt altijd wijzigingen aanbrengen. Wanneer alles naar wens is, onderteken je het testament. Je testament kan in de toekomst op ieder moment door jou bij de notaris worden gewijzigd.

Als je het testament hebt ondertekend, krijg je een kopie thuisgestuurd. De notaris bewaart het origineel van jouw testament en registreert deze bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar na je overlijden.

Stap 6: Informeer het goede doel 

Heb je besloten om na te laten aan KWF, dan stellen we het op prijs als je dat aan ons laat weten. Dit is niet verplicht, maar alleen op deze manier kunnen we je bedanken, uitnodigen voor bijeenkomsten en betrekken bij onze activiteiten. Wij laten je namelijk graag zien waar je later aan bijdraagt.

Je notaris kan de volgende gegevens hanteren:

Stichting Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, Delflandlaan 17, 1062 EA Amsterdam

Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41197125.