Herken borstkanker

Zelf je borsten checken?

 1. Ga voor de spiegel staan en kijk naar je borsten. Check of je iets opvallends ziet.
 2. Naast kijken is het ook belangrijk om te voelen.
 3. Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst.
 4. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen.
 5. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt.
 6. Doe hetzelfde met je rechterborst.
 7. Voel of zie je iets anders dan normaal of maak je je zorgen? Ga dan naar je huisarts.

 

Waarom een check?

Als je regelmatig je borsten checkt, leer je ze goed kennen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor hoe vaak je dit zou moeten doen.

Sterker, te vaak checken kan leiden tot stress en onnodige medische onderzoeken. 

Maar over het algemeen geldt: als je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en voelen, herken je het makkelijker als er iets verandert. Als je een verandering opmerkt en het niet vertrouwt, bespreek het met je huisarts. 
 

12 symptomen van borstkanker

12 symptomen van borstkanker

Herken je een symptoom? Maak je niet gelijk heel druk: het hoeft geen borstkanker te zijn. Maar laat het wel even controleren door je arts.

Veelgestelde vragen

Als je regelmatig je borsten checkt, leer je ze goed kennen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor hoe vaak je dit zou moeten doen. Sterker, te vaak checken kan leiden tot stress en onnodige medische onderzoeken. Maar over het algemeen geldt: als je weet hoe je borsten er normaal gesproken uitzien en voelen, herken je het makkelijker als er iets verandert. Als je een verandering opmerkt en het niet vertrouwt, bespreek het met je huisarts.  Belangrijk, want over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten.

 1. Ga voor de spiegel staan en kijk naar je borsten. Check of je iets opvallends ziet.
 2. Naast kijken is het ook belangrijk om te voelen.
 3. Leg je linkerarm in je nek en voel met je vlakke rechterhand je linkerborst.
 4. Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen .
 5. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt .
 6. Doe hetzelfde met je rechterborst. 

Voel of zie je iets anders dan normaal of maak je je zorgen? Ga dan naar je huisarts.

Liefst in de week na je ongesteldheid. Dat is omdat menstruatie invloed heeft op je borsten. En ze anders kunnen aanvoelen. Voel of zie je iets vreemds? Controleer je borsten dan opnieuw wanneer je ongesteldheid is afgelopen.

Herken je een symptoom? Of voel of zie je iets anders dan normaal? Maak je niet gelijk heel druk: het hoeft geen borstkanker te zijn. Maar laat het wel gelijk even controleren door je arts.

Vrouwen vanaf 50 t/m 75 jaar krijgen elke 2 jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen dan een mammografie. Zo kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Bekijk hier alle vragen over het bevolkingsonderzoek. 

Er zijn 10 belangrijke signalen die kunnen wijzen op kanker en waar je dus op moet letten. Deze kunnen voorkomen bij verschillende soorten kanker, maar ook bij andere ziektes. Heb je deze klachten langer dan 4 weken? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Heb je last van bloedverlies? Ga dan meteen naar je huisarts. Bekijk de 10 symptomen.

Meer informatie

feiten en cijfers over borstkanker

Hier kun je terecht

Vragen of zorgen? Ga naar je huisarts.

Ook op deze websites vind je betrouwbare informatie en hulp.