Borstkanker

Betere overleving borstkanker

De 5-jaarsoverleving van borstkanker is de afgelopen 60 jaar - mede dankzij onderzoek - flink verbeterd: van 52% in 1955 naar 88% in 2017. Artsen onderzoeken hoe ze de behandeling nog beter kunnen maken. En de gevolgen minder ingrijpend.

Steun onderzoek naar borstkanker

Met jouw hulp kunnen we zorgen voor doorbraken. Steun jij onderzoek naar borstkanker?

Borstkanker in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers

Mammografie of thermografie?

​Sommige bedrijven bieden een thermografie aan als pijnloze vervanger van de mammografie. Is dit een goed alternatief?

Voorstadium borstkanker

​Elk jaar krijgen zo'n 2.250 mensen een mogelijk voorstadium van borstkanker: ductaal carcinoom in situ. Dit kan borstkanker worden. Daarom krijgen deze mensen wel een behandeling. 

Vrouw doet deodorant op

Deodorant en borstkanker

​Kunnen stoffen in deodorant borstkanker veroorzaken?

Weegschaal

Borstkanker en overgewicht

Overgewicht verhoogt het risico op borstkanker. Dat geldt vooral bij veel vet op de buik. Wat kun je doen om op gewicht te blijven?

Ouder stel

Krijgen mannen ook borstkanker?

​Ja dat kan. Het komt alleen niet zo vaak voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 130 mannen borstkanker.

Vrouw in bos

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Maar veel mensen hebben na de behandeling klachten. 

Vrouw kijkt uit het raam

Patricia kan soms letterlijk niet meer

Patricia is behandeld voor borstkanker. Door haar ziekte en behandeling ging ze van elke dag in de boksschool naar thuis op de bank. Hoe vindt zij de juiste balans?

Vrouwen op schoolplein

Kanker in je omgeving

Omgaan met kanker kan ook zwaar zijn voor de omgeving. Hoe steun je iemand met kanker, thuis en op het werk?

Kanker.nl

kanker.nl

Op kanker.nl vind je meer informatie over borstkanker, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22.

Mobiele screening borstkanker

Bevolkingsonderzoek

Vrouwen vanaf 50 t/m 75 jaar krijgen elke 2 jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen dan een mammografie. Hiermee kan borstkanker eerder ontdekt worden. 

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

Onderzoek borstkanker

Hormoontherapie op maat

Hormoontherapie kan er bij veel patiënten voor zorgen dat borstkanker niet meer terugkomt. Maar welk medicijn werkt nu het beste voor wie?

Gevoel weer terug na borstreconstructie

Na een borstconstructie met eigen weefsel weer gevoel in je borst krijgen: het blijkt te kunnen. Levert dit een betere kwaliteit van leven op?

Dr. Wilbert Zwart over betere medicijnen

Onderzoeker Wilbert Zwart was 18 toen hij zijn moeder verloor aan borstkanker. Nu onderzoekt hij hoe kanker ontstaat en welke medicijnen wel en niet werken. Zodat in de toekomst meer vrouwen borstkanker overleven.

Igone in het lab

Opsporing borstkanker vanuit bloed

Igone de Jongh, ballerina van Het Nationale Ballet, bezoekt prof. Tom Würdinger in het VUmc Cancer Center. Hij legt uit hoe via een vernieuwende techniek borstkanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt vanuit bloed.

Jelka in het lab

Hittegevoelige chemotherapie

Actrice Jelka van Houten bezoekt prof. Elsken van der Wall en haar team. Zij ontwikkelden een nieuwe manier om tumoren in de borst te vernietigen zonder te hoeven snijden. Deze levensveranderende therapie zorgt ervoor dat borstkanker lokaal kan worden behandeld met chemo. Zo heeft de rest van het lichaam geen last van de hogere dosis chemo en zijn de bijwerkingen veel minder.

Brigitte tatoeëert tepels

​Een borstreconstructie kan onderdeel zijn van de behandeling van borstkanker. Mensen hebben dan weer een borst, maar vaak geen tepel. 

Brigitte: "Een mens heeft twee wenkbrauwen, twee ogen, en twee tepels. Zonder tepel ​​klopt het voor veel vrouwen niet. Dan is het geen borst."