Zij aan zij tegen borstkanker

Hand gaat over borst voor borstonderzoek

Symptomen van borstkanker

Een hard knobbeltje in de borst is het bekendste symptoom van borstkanker. Maar er zijn ook andere symptomen of veranderingen in de borst of tepel die kunnen wijzen op borstkanker. 

 

Ken jij de symptomen van borstkanker? 

Putjes of deukjes in de huid van je borst. Een verdikt strengetje naar de tepel. De borst voelt warm aan en ziet rood. Een aantal veranderingen in de borst die zouden kunnen wijzen op borstkanker. Veranderingen in de tepel, zoals een ineens ingetrokken tepel of vocht uit de tepel, zijn ook aanwijzingen. 

Borstkanker knobbeltje in de borst

Waar let je op?

Waar let je op als je naar je borsten kijkt? Borstkanker is vaak een knobbeltje in de borst. Maar, er zijn meer dingen die kunnen wijzen op borstkanker.

Om verdachte veranderingen te herkennen is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Hoe ze eruitzien en hoe ze voelen. Op die manier valt het je ook (eerder) op als er iets verandert. Wees alert en ga bij twijfel naar de huisarts. 

Vrouw rolt deo onder oksel

Fabels over borstkanker

Kan je van deodorant borstkanker krijgen? En van het dragen van een beugelbh? Als je grote borsten hebt, heb je dan meer kans op borstkanker? Er doen veel fabels over borstkanker de ronde. 

Vrouw eet salade

Risicofactoren van borstkanker

Kan je borstkanker voorkomen? Nee. Preventie van borstkanker is nooit helemaal mogelijk. Maar er zijn wel dingen waar je op kan letten. Voornamelijk op het gebied van leefstijl. 

Partner troost vrouw met hoofddoek om

Uitgezaaide borstkanker

Jaarlijks krijgen bijna 16.000 mensen de diagnose borstkanker. Hoewel de overlevingskansen goed zijn, krijgt 20% van de patienten te maken met uitzaaiingen. 
Deze uitzaaiingen komen doorgaans pas later in beeld. Vaak pas jaren nadat de primaire tumor is behandeld.

 

Hoe kan je helpen?

Groep vrouwen in roze bij finish Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht

Dam tot Dam Wandeltocht

De inschrijving voor de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht is geopend. Loop je met ons mee op 16 september? Je kan 10, 20, 27 of 42 kilometer lopen. 

Pink Ribbon is het officiële goede doel van de wandeltocht. Op ons actieplatform kun je je inschrijven en een actiepagina maken waarmee je jouw wandeling kan laten sponsoren. Zien we je daar?

Ambassadeur Quinty met moeder

Quinty ontwerpt nieuwe armband

Als eerbetoon aan haar veel te vroeg overleden moeder ontwerpt onze ambassadeur Quinty dit jaar de nieuwe Pink Ribbon Armband. “Bijna 20 jaar geleden verloren we haar en het gemis is er nog elke dag. Pink Ribbon bestaat dit jaar 20 jaar in Nederland. Ik vind het fantastisch en eervol dat ik dit jaar mag bekronen met dit ontwerp.” Begin september onthullen we het ontwerp en is de armband te bestellen in de voorverkoop. 

Groep vrouwen in roze shirt met handen op elkaar

Kom in actie

Wil jij bijdragen aan borstkankeronderzoek maar weet je niet hoe? Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan helpen. Je kan in actie komen. Alleen, of met vrienden, familie of je bedrijf. Je kan een online collectebus maken of een donatie doen. 

Vrouw met witte blouse

"Weten dat ik niet meer beter word brengt me ook heel veel”

Borstkanker loopt als een rode draad door het leven van Henriette. “Mijn moeder was 44 toen ze ziek werd. Haar borst werd geamputeerd. Twee jaar later werd ik geboren. Van de meiden in ons gezin hebben er 4 borstkanker gekregen. Ik ben de jongste van het stel, maar ik ben de enige die in de palliatieve fase zit.”

Bewust van kwetsbaarheid

"Weten dat ik niet meer beter word, brengt me ook heel veel. Ik ben me bewust dat mijn kwetsbaarheid ook mijn sterkste kant is. De simpele dingen maken voor mij het leven mooi. Ik geniet als mijn kinderen en kleinkinderen de peren uit de boom plukken. Of als mijn man lekker aan het klussen is en mijn ziek zijn even opzij gezet wordt. Dat zijn waardevolle momenten en dan schiet ik soms vol. Het is misschien gek gezegd, maar mijn diagnose geeft mij ook veel dankbaarheid."

Onderzoek in laboratorium

Nieuwe onderzoeken

Dit zijn de 5 nieuwste onderzoeken die we kunnen financieren dankzij donaties en acties:

  • Ongevoeligheid voor behandeling bij hormoongevoelige borstkanker
  • Informatie en keuzeondersteuning op maat voor vrouwen met een hoog risico op borstkanker
  • (Her)bestraling met en zonder hyperthermie bij teruggekeerde borstkanker
  • Wel of geen behandeling bij voorlopers van borstkanker?
  • Het verstoren van de stofwisseling van triple negatieve borstkanker