Zij aan zij tegen borstkanker

Quinty ontwerpt nieuwe armband

Als eerbetoon aan haar veel te vroeg overleden moeder ontwierp onze ambassadeur Quinty dit jaar de nieuwe Pink Ribbon Armband. "Steeds wanneer ik een vlinder zie, een brenger van liefde en hoop, dan denk ik aan haar." Daarom hangt er aan de nieuwe armband een bedel van een vlinder. 

Pink online collecte

Start een online collecte

Wil jij deze borstkankermaand (extra) bijdragen aan borstkankeronderzoek? Maak een online collectebus, deel de link met vrienden en familie & steun vrouwen met borstkanker. 

Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht cheque 2023

Recordopbrengst Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht

Een fantastische opbrengst op een fantastische dag! De 19e editie van de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht was geweldig.
Er is een recordopbrengst van ruim 392 duizend euro opgehaald. Dank aan alle deelnemers, sponsoren, vrijwilligers en organisatie. 

Hand gaat over borst voor borstonderzoek

Symptomen van borstkanker

Een hard knobbeltje in de borst is het bekendste symptoom van borstkanker. Maar er zijn ook andere symptomen of veranderingen in de borst of tepel die kunnen wijzen op borstkanker. 

 

Ken jij de symptomen van borstkanker? 

Putjes of deukjes in de huid van je borst. Een verdikt strengetje naar de tepel. De borst voelt warm aan en ziet rood. Een aantal veranderingen in de borst die zouden kunnen wijzen op borstkanker. Veranderingen in de tepel, zoals een ineens ingetrokken tepel of vocht uit de tepel, zijn ook aanwijzingen. 

Borstkanker knobbeltje in de borst

Waar let je op?

Waar let je op als je naar je borsten kijkt? Borstkanker is vaak een knobbeltje in de borst. Maar, er zijn meer dingen die kunnen wijzen op borstkanker.

Om verdachte veranderingen te herkennen is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Hoe ze eruitzien en hoe ze voelen. Op die manier valt het je ook (eerder) op als er iets verandert. Wees alert en ga bij twijfel naar de huisarts. 

Vrouw rolt deo onder oksel

Fabels over borstkanker

Kan je van deodorant borstkanker krijgen? En van het dragen van een beugelbh? Als je grote borsten hebt, heb je dan meer kans op borstkanker? Er doen veel fabels over borstkanker de ronde. 

Vrouw eet salade

Risicofactoren van borstkanker

Kan je borstkanker voorkomen? Nee. Preventie van borstkanker is nooit helemaal mogelijk. Maar er zijn wel dingen waar je op kan letten. Voornamelijk op het gebied van leefstijl. 

Partner troost vrouw met hoofddoek om

Uitgezaaide borstkanker

Jaarlijks krijgen bijna 16.000 mensen de diagnose borstkanker. Hoewel de overlevingskansen goed zijn, krijgt 20% van de patienten te maken met uitzaaiingen. 
Deze uitzaaiingen komen doorgaans pas later in beeld. Vaak pas jaren nadat de primaire tumor is behandeld.

 

onderzoeker op laptop

Deze onderzoeken financieren we dankzij donaties

Dit zijn de 5 nieuwste onderzoeken die we kunnen financieren dankzij donaties en acties:

  • Ongevoeligheid voor behandeling bij hormoongevoelige borstkanker
  • Informatie en keuzeondersteuning op maat voor vrouwen met een hoog risico op borstkanker
  • (Her)bestraling met en zonder hyperthermie bij teruggekeerde borstkanker
  • Wel of geen behandeling bij voorlopers van borstkanker?
  • Het verstoren van de stofwisseling van triple negatieve borstkanker

Lees meer over deze onderzoeken