Borstkanker

Cijfers over borstkanker

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. In 2023 waren er in Nederland ongeveer 18.000 borstkankerdiagnoses. Dit is inclusief een mogelijk voorstadium van borstkanker: ductaal carcinoom in situ. Elk jaar krijgen zo'n 2.400 mensen dit voorstadium. Dit kan borstkanker worden. Daarom krijgen deze mensen wel een behandeling. 

De 5-jaarsoverleving van borstkanker is de afgelopen 60 jaar - mede dankzij onderzoek - flink verbeterd. Van 52% in 1955 naar 89% nu. Artsen onderzoeken hoe ze de behandeling nog beter kunnen maken en de gevolgen minder ingrijpend. 

Wat is borstkanker?

Borstkanker is de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd. 

Pink Ribbon Armband 2023

Dit is de nieuwe Pink Ribbon Armband

De nieuwe Pink Ribbon Armband is er! Deze keer ontworpen door onze ambassadeur Quinty Trustfull. Als eerbetoon aan haar veel te vroeg overleden moeder.

Met de aanschaf van de armband steun je belangrijk borstkankeronderzoek.

Hand gaat over borst voor borstonderzoek

Wat kan je zelf doen? Borstonderzoek.

Het is belangrijk om te weten hoe jouw borsten voelen en eruitzien. Als je weet wat bij jou normaal is, vallen eventuele veranderingen en afwijkingen eerder op. Wat is normaal? Waar let je op bij zelfonderzoek? Hoe voelt een knobbeltje in de borst? We zetten het op een rijtje. 

 

symptomen van borstkanker

Wat zijn de symptomen van borstkanker?

Ken je de symptomen van borstkanker? Vaak ontstaat borstkanker als een knobbeltje in de borst. Maar er zijn meer symptomen die op de ziekte kunnen wijzen. Bijvoorbeeld putjes of deukjes in de huid of een ingetrokken tepel. Wees alert en ga bij twijfel naar de huisarts. 

borstonderzoek met ultrasound scanner

Wat zijn risicofactoren van borstkanker?

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor borstkanker aan te wijzen. Daarom is het voorkomen van borstkanker nooit helemaal mogelijk. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op borstkanker vergroten. Leefstijl is daar een belangrijke factor in. Denk bijvoorbeeld aan alcoholgebruik. Ook erfelijke aanleg voor de ziekte kan ook een rol spelen. 

 

borstkanker en erfelijkheid

Erfelijke aanleg voor borstkanker

Bij 5 tot 10 % van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor kanker. Er is een genafwijking aanwezig (ook wel een genmutatie genoemd), die is overgeërfd van één van de ouders. Een mutatie is een blijvende, overerfbare beschadiging in het DNA.

Er zijn verschillende aanwijzingen voor erfelijkheid. 

Mammografie beeld op computer

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Het landelijk bevolkingsonderzoek is een preventief borstonderzoek voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Ongeveer 80% van de borstkankerpatiënten in Nederland is ouder dan 50 jaar als zij de diagnose krijgen. Eens per twee jaar worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek. Ruim driekwart van de uitgenodigde vrouwen doet hieraan mee. Er zijn voor- en nadelen van deze screening. 

 

 

Partner troost vrouw met hoofddoek om

Soorten borstkanker

Er bestaan verschillende soorten borstkanker. Een voorstadium borstkanker: tumoren die nog geen borstkanker zijn maar dat wel kunnen worden. De kankercellen kunnen in de melkgangen of in de melkklieren zitten, of verder in de borst. Een tumor kan ook wel of juist niet gevoelig zijn voor hormonen. Lees meer over al deze en ook andere zeldzame vormen van borstkanker. 

Man krijgt hand op de schouder

Mannen met borstkanker

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 160 mannen borstkanker. Deze ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, net als bij vrouwen. Maar het komt bij mannen het meeste voor tussen de 60 en 80 jaar. Jonge mannen krijgen heel zelden borstkanker.

Vrouw rolt deo onder oksel

Feiten & fabels over borstkanker

Krijg je van deodorant borstkanker? Of van het dragen van een beugelbh? En heb je met grotere borsten meer kans op het ontwikkelen van borstkanker? Er zijn veel fabels over borstkanker. We geven je alle antwoorden. 

Borstkankervereniging Nederland

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is er voor mensen met borstkanker, erfelijke of familiaire aanleg en hun naasten. Zij: 

  • zorgen voor toegang tot goede zorg
  • beantwoorden je vragen
  • bieden steun

Pink Ribbon werkt nauw samen met BVN. Onder andere de opbrengst van de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht komt ten goede aan BVN. 

Glimlachende vrouw doet yoga

Persoonlijke verhalen borstkanker

Ieder verhaal van (een naaste van) iemand met borstkanker is anders. Niet alleen vanwege de behandeling, ook vanwege alles wat erbij komt kijken. En iemands situatie. Zo koos Barbara (foto) ervoor om haar borsten niet te laten reconstrueren. En Madelon was pas 21 toen ze borstkanker kreeg.