Wat is borstkanker?

Arts in witte jas met roze Pink Ribbon lintje

Borstkanker (ook wel mammacarcinoom genoemd) is een vorm van kanker die ontstaat in het borstweefsel. Het komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Meestal wordt borstkanker ontdekt door een knobbeltje in de borst.

Celdeling

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Ons lichaam maakt steeds nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Uit 1 cel ontstaan 2 nieuwe cellen, uit deze 2 cellen ontstaan er 4, dan 8. En zo groeit het door. Elke dag zijn er miljoenen celdelingen in je lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan. Meestal herstellen reparatiegenen de schade. Soms werkt dat beschermingssysteem niet. Bij een aantal fouten in dezelfde cel, gaat die cel zich verkeerd delen. Zo ontstaat een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor.

Goedaardig en kwaadaardig 

Een tumor kan kwaad- of goedaardig zijn. Een goedaardige tumor kan het omringende weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen in het weefsel. Een kwaadaardige tumor kan zich wel naar andere delen van het lichaam verspreiden. Een kwaadaardig gezwel – borstkanker – wordt ook wel mammacarcinoom genoemd. Mamma is het Latijnse woord voor borst.