Nalaten aan Pink Ribbon

Vrouw bekijkt papieren met telefoon en laptop

Als je wilt bepalen wat er met je nalatenschap gebeurt, kun je de notaris een testament laten opstellen.
Je bepaalt dan wat je aan wie wil nalaten. Het is ook mogelijk om een goed doel in je testament op te nemen.

Waarom Pink Ribbon in je testament?

Door Pink Ribbon op te nemen in je testament, help je ons om meer geld te besteden aan borstkankeronderzoek. Met jouw hulp financieren wij wetenschappelijke onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Dat is belangrijk want borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Nog dagelijks overlijden er in ons land 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker.

Jij kunt ervoor kiezen ons te helpen door Pink Ribbon tot erfgenaam te benoemen (erfstelling) of een legaat op te nemen in je testament. Als je Pink Ribbon tot erfgenaam of legataris in je testament wilt benoemen is daarvoor de hulp van een notaris noodzakelijk. Wijzigingen aanbrengen in je testament is altijd mogelijk. Ook daarvoor moet je bij de notaris zijn.

Legaat

Een legaat is een bepaling in je testament die aangeeft dat je een vastgesteld geldbedrag of een bepaald goed (bijvoorbeeld een huis) nalaat aan een door jou gekozen persoon of organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald bedrag als legaat nalaten aan Pink Ribbon.

Erfstelling

Een erfstelling is een vastgesteld deel (percentage) van je bezit dat door middel van je testament aan de erfgenamen wordt toebedeeld. Als je Pink Ribbon in je testament tot (mede)erfgenaam benoemt, betekent dit dat wij in aanmerking komen voor (een deel van) de erfenis. Je bezit wordt volgens de bepalingen in het testament verdeeld onder de erfgenamen. Als alle rechten van anderen (legaten, boedelkosten en overige schulden) van de totale nalatenschap zijn afgetrokken, krijgen de erfgenamen hun erfdeel.

Speciale regeling belasting

Over nalatenschappen moet - boven een wettelijk bepaald vrijgesteld bedrag - belasting worden betaald. Deze belasting kan oplopen tot 68% van de waarde van je nalatenschap. Goede doelen die door de overheid zijn erkend, zoals Pink Ribbon, betalen geen successierechten. Je bent er dus zeker van dat de gehele geldsom die je nalaat daadwerkelijk bij Pink Ribbon komt.

Een testament opmaken

Een testament laten opmaken is makkelijker dan je denkt. Een oriënterend gesprek van een half uur met de notaris is vaak gratis. De kosten van een testament opmaken zijn afhankelijk van je wensen: hoe complexer je testament, hoe kostbaarder.

De notaris

Voor je besluit over te gaan tot het opstellen van een erfstelling of een legaat, wil je hier waarschijnlijk goed over nadenken. Je notaris kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden. Met algemene vragen over nalatenschappen kun je terecht bij de Notaristelefoon (0900 - 346 93 93, elke werkdag van 9.00 tot 14.00 uur) of op internet: www.notaris.nl

Pink Ribbon is onderdeel van KWF Kankerbestrijding. 
Kijk voor meer informatie op kwf.nl/nalaten.