Persoonlijke verhalen

Vrouw met donkere krullen kijkt lachend in de camera

Aida omarmt haar littekens met liefde

Aida (45): “In eerste instantie was het de bedoeling dat ik na de chemotherapie een borstamputatie zou krijgen. Maar mijn chirurg zag toen toch een kans, vanwege de grootte van mijn borst en de ligging van de tumoren, om een borstsparend operatie te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen."

Vrouw met witte blouse

Henriette wordt niet meer beter

Borstkanker loopt als een rode draad door het leven van Henriette (62). Weten dat ik niet meer beter word brengt me ook heel veel. Mijn moeder was 44 toen ze ziek werd. Haar borst werd geamputeerd. Twee jaar later werd ik geboren. Van de meiden in ons gezin hebben er 4 borstkanker gekregen. Ik ben de jongste van het stel, maar ik ben de enige die in de palliatieve fase zit.”

2 vriendinnen staan dicht bij elkaar

Baukje: "Ik heb nu zoveel meer waardering voor wat ik heb"

Toen Baukje (nu 41) borstkanker kreeg was ze bang dat angsten uit haar verleden weer zouden opspelen. “Want kanker is een angstig en onzeker iets.” Gelukkig voor Baukje gebeurde dit niet. “Het omgekeerde leek het geval. Kanker heeft me veel meer zelfvertrouwen en waardering voor mijn lijf gegeven. Of misschien is het de manier waarop ik er doorheen ben gekomen wat me zekerder maakt.

Vrouw met krullen kijkt in camera

Sanne maakt van haar verandering haar kracht

Hoe ga je om met een veranderd lijf tijdens en na borstkanker? Sanne Esther (31) weet maar al te goed hoe dat is. Op 14-jarige leeftijd verloor ze een eierstok door een kiemceltumor van 4,5 kilo. In de zomer van 2020 krijgt ze de diagnose borstkanker. Een verwijdering van beide borsten volgde.

Glimlachende vrouw doet yoga

Barbara koos voor geen reconstructie

Barbara (52) kreeg 2 keer borstkanker. Beide borsten werden afgezet en ze koos ervoor om deze niet te reconstrueren en om geen protheses te dragen.

Vrouw in gele jurk kijkt in camera

Mandy voelde een knobbeltje

Mandy (57): “Ik weet nog precies wanneer ik het bewuste knobbeltje in mijn borst ontdekte. Maandag 28 januari 2013, de dag waarop toenmalig Koningin Beatrix haar abdicatie aankondigde. Dat is zo’n feitje dat je nooit vergeet, alsof het onlosmakelijk met de ontdekking van dat knobbeltje verbonden is.

Vrouw met vriendin in keuken

Kelly: "Ik overtuig mijzelf nog dagelijks dat het goed komt"

2020 zou fantastisch worden voor Kelly (33). Ze zegde haar baan op en vertrok op wereldreis met man en haar 2 jonge dochters. Vier weken later waren ze vanwege Covid19 weer terug. Kelly: “Die zomer kreeg ik de diagnose borstkanker. Een triple negatief mammacarcinoom met verspreiding naar de lymfen in de oksel en borstbeen.”

Vrouw met  motor in bloeiend heideveld

Chimène kreeg 3 keer borstkanker

Op 27-jarige leeftijd kreeg Chimène te horen dat ze borstkanker had. De 2e diagnose, een nieuwe tumor in dezelfde borst, volgde toen ze 34 was. De derde keer voelde ze geen knobbel maar meer steken en een branderig gevoel binnenin de borst. “Je zag niks aan de buitenkant. Maar, het was een geïrriteerd gevoel." 

Vrouw in groene blouse kijkt in de camera

Chella: "Ik ben dankbaar dat ik verder mag leven"

Chella (42): “Ik moet goed letten op mijn energieverdeling, dat is constant aanpassen Steeds kleine stapjes vooruit. In het begin kijk je niet naar wat er beter gaat dan gisteren, maar naar wat er per week beter gaat."

PInk Ribbon man met bril

John kreeg borstkanker

John (68): “Ik dacht aan een cyste. Dat het kanker kon zijn, was niet bij me opgekomen."

Jonge vrouw poseert op skatebaan

Madelon was 21 toen ze borstkanker kreeg

Madelon (21): “Domme pech. Dat was het toen ik de diagnose borstkanker kreeg. Ik was aan het facetimen, had jeuk, krabde aan mijn borst en toen schoot ik met mijn vingers over het bobbeltje. Ik voelde meteen dat het anders was dan dat wat ik normaal voel."

Vrouw met krullen zit in de tuin

Evelien kreeg 2 keer borstkanker

Twee keer borstkanker krijgen, wat doet dat met je? Evelien weet er alles van. “Die tweede keer verloor ik niet alleen mijn borsten, maar ook mijn zelfvertrouwen.” Ze vertelt uitgebreid over het hersteltraject na de behandelingen en wat voor invloed dat heeft op je lijf en leven."

Vrouw poseert in zwarte jurk tegen rode achtergrond

Dayenne: "Ziek zijn is voortdurend schakelen"

“De bel gaat, je doet de deur open en daar staat kanker. Niemand die belde om zijn komst aan te kondigen. Tadaa! Het is allemaal heel abrupt en ineens staat de wereld stil. Ziek zijn is voortdurend schakelen. Je hebt ook geen idee wat je te wachten staat.”