John kreeg borstkanker

Pink man met bril

John (68): “Ik dacht aan een cyste. Dat het kanker kon zijn, was niet bij me opgekomen. Totdat de radiologe met een ernstig gezicht naast me kwam zitten. Het moest nog op kweek maar ze kon al met zekerheid zeggen dat ik borstkanker had. 

Borstkanker? Dat komt zo zelden voor bij mannen! Ik schrok. Mijn schoonzus is overleden aan de gevolgen ervan, dus er gingen allerlei dingen door mijn hoofd. Ik was in shock. 

Omdat mijn huisarts zo alert was, waren we er snel bij. Ik ging naar de huisarts omdat ik een wondje aan mijn hand had. Of ik nog ergens anders last van had, vroeg hij. Toen zei ik dat ik sinds een week of 6 wat steken in mijn linkerborst had. Laat maar zien, zei hij. Hij zag een ingetrokken tepel. Die had ik sinds 2 maanden. Ouderdom, dacht ik. Maar niet dus… 

Precies in de statistiek

Een week na de diagnose had ik een afspraak met de chirurg. Mijn tumor was anderhalve centimeter groot en goed te behandelen. Uiteindelijk kreeg ik een totale borstverwijdering. Mijn tepel en borstweefsel zijn weggehaald. Omdat mijn lymfeklieren schoon waren, was verdere behandeling niet nodig. 

Een week voor de diagnose had mijn vrouw gelezen over mannen die borstkanker konden krijgen. De gemiddelde leeftijd is 67 jaar. Ik moest dat net worden, dus ik viel precies in de statistiek.

Alles ging heel snel

Geschaamd heb ik me nooit. Wel ga ik niet zo makkelijk naar het strand. Mijn blouse uitdoen, dat vind ik wel lastig dan. Eigenlijk heb ik mij nooit patiënt gevoeld. De behandeling was ook bijna poliklinisch, ik hoefde maar 1 nachtje te blijven in het ziekenhuis. Sowieso ging alles heel snel. Vanaf het moment bij de huisarts tot aan de operatie was een periode van nog geen 3 weken. Achteraf ben ik daar heel blij om. Er was geen tijd om de gaan malen over alles. 

Ik ben er open over, ik breng het ter sprake. Dat helpt ook bij de verwerking. Mannen doen er soms lacherig over, maar het kan je ook overkomen. Het is belangrijk te letten op veranderingen.”