Sanne maakt van haar verandering haar kracht

Vrouw met krullen kijkt in camera

Hoe ga je om met een veranderd lijf tijdens en na borstkanker? Sanne Esther (31) weet maar al te goed hoe dat is. Op 14-jarige leeftijd verloor ze een eierstok door een kiemceltumor van 4,5 kilo. In de zomer van 2020 krijgt ze de diagnose borstkanker. Een verwijdering van beide borsten volgde. Sanne Esther: “Hoe positief ik ook ben, het leven is soms een hel. Dit is mijn verhaal. Een donkere bladzijde van mijn boek. Hopelijk kan ik iemand inspireren en vrouwen dezelfde hoop geven die ik voel.”

Omarm je jezelf en je nieuwe lijf?

“Ja, ik heb mijn verandering omarmd en ik heb er mijn kracht van gemaakt. Ik vind mijzelf mooi zonder borsten, zonder haar. En omdat ik mezelf op mijn laagste punt mooi ben gaan vinden, is hoe mijn lichaam telkens weer gezonder wordt een zegen. Ik ben gelukkig met mezelf zoals ik ben en omdat ik mijzelf steeds beter leer kennen begin ik ook steeds meer van mezelf te houden.”  

Ben je veranderd tijdens en/ of na de ziekte? 

“JA! Doordat de kanker mijn schild, mijn haren, mijn lichaam en mijn borsten afnam, was ik alleen met mijn geest. Ik besefte mij dat uiterlijk er niet toe doet maar dat het innerlijk het belangrijkste is waar je voor moet zorgen. Ik ben een ziel met een lichaam en mijn lichaam is mijn feniks, die telkens weer een nieuwe strijd aangaat.”  

In welk opzicht ben je veranderd?

“Ik was een heel onzeker meisje dat veel bevestiging nodig had en bezig was met wat anderen van mij vonden. Nu heb ik dat niet meer. Ik kan op mezelf bouwen, ik ben sterk, ik omarm mijzelf want ik ben heel.”  

En, hoe vind je dat?

“Heel fijn, ik ben blij dat ik mijn ziel kan omarmen en van mezelf ben gaan houden ondanks de verandering.”  

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Die zie ik heel zonnig. Ik vroeg mij altijd af, na alle donkere jaren, wanneer komen mijn lichtere jaren? Dat is NU! Voor de tweede keer met de kanker omgaan. Maar het heeft mij sterker gemaakt. Ik ben samen met de liefde van mijn leven, Casper. Hij heeft mij de afgelopen 4 jaar, waarvan 2 jaar getrouwd, tot de beste versie van mijzelf heeft gemaakt.  

Samen met Casper heb ik het nu heel erg goed, we hebben een prachtig huis en 4 lieve katten. En we hebben veel lieve mensen om ons heen. Ik ben druk bezig met sport, zodat ik mij weer lekker in mijn vel voel en ik ben veel bezig met zelfontwikkeling. Ik heb therapie, doe meditaties en lees. En ik werk aan mijn bedrijf ‘Gelukkig met kanker’. Daarmee wil ik kankerpatiënten in donkere periodes lichtpuntjes laten zien. Dit geluk is zo belangrijk als alles om je heen donker lijkt. Ik hoop zoveel mogelijk vrouwen te inspireren en te tonen dat kanker niet direct het einde betekent. Het betekent ook hoop en een geheel nieuwe kijk op het leven.

Sanne Esther is een van de vrouwen die te zien is in de  2022 campagne voor de Pink Ribbon Armband.

Fotografie: Vlada Vitko_Media.Monks