Aida omarmt haar littekens met liefde

Vrouw met donkere krullen kijkt lachend in de camera

Aida (45): “In eerste instantie was het de bedoeling dat ik na de chemotherapie een borstamputatie zou krijgen. Maar mijn chirurg zag toen toch een kans, vanwege de grootte van mijn borst en de ligging van de tumoren, om een borstsparend operatie te doen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Na mijn borstoperatie, okselkliertoilet en de bestralingen is mijn andere borst ook verkleind. Dat is nu 5 weken geleden en ik ben er nu al erg tevreden mee. Ik zie de littekens maar ik omarm ze met heel veel liefde. Ik ben zo dankbaar dat dit mogelijk is gemaakt. En dat ik geluk had dat ik een hormonale borstkanker had die langzaam groeit. Als dat niet zo was geweest, dan was ik er zeker weten nu niet meer geweest.

Wikken en wegen

Zes jaar geleden zei ik tegen mijn huisarts dat ik wat voelde bij mijn tepel. Volgens hem kwam dat door mijn menstruatiecyclus. Dus, ik heb het daardoor jaren genegeerd en gezegd dat het door mijn cyclus kwam. Soms voelde het groter aan. Achteraf bleek dat het 2 tumoren waren. Ik focuste me op mijn leven en mijn gezin. Ik durfde ook niet echt meer terug te gaan naar de huisarts ermee. Tot ik in 2021 ervan overtuigd was dat het was gegroeid. Na maanden wikken en wegen keek ik mezelf op een dag aan in de spiegel en schreeuwde: Ai, ga naar de huisarts, je hebt borstkanker!

Mijn huisarts was inmiddels vervangen door een vrouwelijke arts. Zij zei gelijk dat het kanker kon zijn. In het ziekenhuis kon ik na de mammografie meteen door voor een echo, want er waren 2 afwijkingen gezien. In mijn borst bij mijn tepel en ook in mijn oksel. Toen wist ik natuurlijk genoeg...

Bang om over te praten

Sinds de behandelingen heb ik mijn lichaam nog meer omarmd. Wat moet een lichaam veel verwerken. En wat kan het veel hebben.
Maar er is ook veel onwetendheid omdat mensen – waaronder ik zelf ook – bang zijn om erover te praten, of bang zijn om te vragen. Daarom is het mijn missie geworden om er zo open en eerlijk mogelijk over te zijn. Daarom heb ik ook dingen gedeeld op social media. Ik wil hiermee zoveel mogelijk vrouwen en meisjes bereiken, zodat zij zichzelf in de gaten houden. En dat ze naar de dokter gaan als ze het niet vertrouwen.

Ik sta nu veel meer in mijn kracht. En ik hou nog meer van mezelf. Ook maak ik me minder lang druk om problemen, dus daar ben ik erg dankbaar voor. Ik ben zo blij dat ik nog leef en ik heb zoveel zin in de toekomst.”

Aida is te zien in de campagne rondom de Pink Ribbon Omarmband van 2022.

Fotografie: Vlada Vitko_Media.Monks