Borstkanker en erfelijkheid

borstkanker en erfelijkheid

Bij 5 tot 10 % van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor kanker. Er is een genafwijking aanwezig (ook wel een genmutatie genoemd), die is overgeërfd van één van de ouders. Een mutatie is een blijvende, overerfbare beschadiging in het DNA.

BRCA1 en BRCA2

De twee voornaamste genen zijn BRCA1 en BRCA2 (BReast CAncer). Naast een sterke verhoging van de kans op borstkanker tot wel 80%, is er ook een verhoogde kans op eierstokkanker. Er zijn ook andere gen-mutaties zoals het CHEK2-gen, het P53-gen, PTEN- en ATM-gen, die een verhoogde kans op borstkanker geven.

Familiaire borstkanker

Bij 10 tot 15% van de vrouwen met borstkanker komt de ziekte veel in de familie voor, maar is er geen aantoonbare erfelijke oorzaak. Dit wordt familiaire borstkanker genoemd. Het gen dat het defect veroorzaakt is nog niet ontdekt. De verwachting is dat de komende jaren meer genen ontdekt worden (BRCA3 etc.).

(mogelijke) Aanwijzingen voor erfelijkheid

Dat kunnen verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld: 

  • Borstkanker voor het 40ste jaar;
  • Borst- en eierstokkanker in de familie
  • Borstkanker voor het 50ste jaar en in de familie prostaatkanker voor het 60ste jaar
  • Kanker in beide borsten, en de eerste keer voor het 50ste jaar;
  • Een man met borstkanker.

Op borstkanker.nl vind je een uitgebreidere lijst met aanwijzingen.

Erfelijkheidsonderzoek

Bij een vermoeden van erfelijke borstkanker kan erfelijkheidsonderzoek worden gedaan. Dit gebeurt in klinisch genetische centra of poliklinieken familiaire tumoren. Met een verwijzing van een huisarts of specialist kun je hier terecht. Op basis van de familiegeschiedenis kan een risico-inschatting gemaakt worden en eventueel verder DNA onderzoek gedaan worden.

Het zit in de familie

In sommige families komt borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Op hetzitindefamilie.nl vind je meer informatie. Ook kun je daar bekijken wat jouw kans is. 

Meer lezen over erfelijke aanleg

Meer informatie lees je in de Kwaliteitswijzer Erfelijkheid van Borstkankervereniging Nederland.
Of bezoek een van deze sites:
kankerindefamilie.nl
radboudumc.nl
erfelijkheid.nl

Er is ook een besloten Facebookgroep 'BRCA en Chek 2 NL en BE' waar je lid van kunt worden.