‘Ik wil mijn zoon besparen wat ik heb meegemaakt’

Portret man

Amir kreeg keelkanker door HPV

Amir: ”In 2019 kreeg ik de diagnose keelkanker. Ik had een tumor op mijn rechteramandel, veroorzaakt door het HPV-virus. Dat was een geluk bij een ongeluk, want daardoor steeg mijn kans op volledig herstel van 70 naar 90%. 

Droge mond na bestraling

Ik heb 35 bestralingen gehad – 6 weken lang elke werkdag, 2 keer op vrijdag. Dat was heftig, vooral de laatste 2 weken en de periode ná de radiotherapie. De bestraling heeft een deel van mijn speekselklieren aangetast. Daardoor maak ik minder speeksel aan. Dat merk ik een beetje met eten (er blijft vaker iets in mijn keel hangen), maar vooral ’s nachts. In het begin werd ik elke 2 uur wakker met een kurkdroge mond. Niet erg bevorderlijk voor mijn nachtrust en daardoor mijn herstel. Totdat ik een slaap-reddende tip kreeg van een lotgenoot via kanker.nl: Xylimelts. Een soort dragees die ik op mijn tandvlees ‘plak’ en die heel langzaam xylitol afgeven. Dat stimuleert de speekselproductie.

Kwetsbare kaak

Een ander gevolg van de bestraling is dat mijn rechterkaak slecht doorbloed en poreus is. Afgelopen zomer brak ik hem dan ook, op een simpel stokbroodje. Mijn tanden werden 3 maanden lang op elkaar gehouden met elastieken. Ik zal voor altijd moeten blijven oppassen met hard voedsel. Maar er is verder prima mee te leven; ik denk dat ik 95% van wat ik wíl eten, kán eten.

Op de vlucht met champagne en kreeft

Net voor de start van de bestralingen ben ik met mijn vrouw en zoon een weekje naar Frankrijk geweest. Omdat mijn smaakpapillen door de bestralingen een opdonder zouden krijgen, en mijn vrouw en ik juist zo van lekker eten en drinken houden. Ze hebben me uit het ziekenhuis opgehaald en in de auto gezet. Ik kreeg van mijn zoon een prachtige ketting met papa erop en ook nog een kaart die hij met alle kinderen van de BSO had gemaakt. Zo lief! In Normandië hebben we ons tegoed gedaan aan champagne en kreeft. Misschien niet zo voor de hand liggend, zo’n tripje, en misschien ook wel een vlucht. Maar het is een heel mooie herinnering geworden en was precies wat we nodig hadden: even weg uit de realiteit voor de echte ellende begint. Het was natuurlijk een reis met ups en downs. Maar als ik verdrietig was, kwam mijn zoontje me troosten en vertellen dat het allemaal wel goed zou komen.

Je wil je kind toch beschermen!

Mijn zoon van 9, Eric, komt binnenkort in aanmerking voor het vaccin tegen HPV. Ik ben daar erg blij mee. In mijn tijd was dat vaccin er nog niet en ik wil hem graag besparen wat ik heb meegemaakt. Ik zou alle ouders ervan willen overtuigen dat het vaccin veel ellende kan besparen. Zeker in de huidige tijd van prikangst vind ik het belangrijk om dat geluid te laten horen. Een ouder wil zijn kind toch zo goed mogelijk beschermen? Nou dan.”