‘Ik ben weer gezond en HPV-vrij, het voelt als een 2e kans’

Portret jonge vrouw

Sofie liet voor de zekerheid een uitstrijkje maken

Sofie (34): "Ruim anderhalf jaar geleden stapte ik vrolijk bij mijn huisarts naar binnen voor een soa-test. Ik had sinds kort een nieuwe, vaste vriend. Voordat we onbeschermde seks zouden hebben, wilden we ons allebei laten controleren. Voor de zekerheid. Mijn huisarts vond dat verstandig. Toen ze me testte, schoot me iets te binnen. Of ze ook een uitstrijkje wilde maken, als complete check-up. 

Dit kan niet

Ruim een week later vertelde mijn huisarts dat er in het uitstrijkje onrustige cellen zaten die konden duiden op baarmoederhalskanker. Ze adviseerde me om zo snel mogelijk naar een gynaecoloog te gaan. Er ging maar 1 gedachte door me heen: dit kan niet. Ik ben gezond. Ik ben helemaal niet vatbaar voor virussen, laat staan dat ik een HPV-infectie niet zou overwinnen. 80 tot 90 procent van de mensen raakt er immers mee besmet, en vaak ruimt je lichaam die infectie zelf op. Maar ik had het mis.

Op tijd

Ik was er wel snel bij. Daar hield ik me aan vast bij de gynaecoloog. De afwijkende cellen moesten worden verwijderd. Die behandeling zelf viel mee, maar eenmaal thuis ging het mis. Ik kreeg een bloeding die maar niet wilde stoppen, waardoor ik uiteindelijk met spoed geopereerd moest worden. 

Fatsoenlijke meisjes

Terwijl ik naar de operatiekamer werd gereden, ging er van alles door me heen. Dat zo’n 12 jaar geleden het vaccin tegen HPV in het Rijksvaccinatieprogramma kwam. Bedoeld voor meisjes van rond de 13 jaar, waardoor ik qua leeftijd toen niet in aanmerking kwam. En dat een patholoog uit christelijke kring toen bezwoer dat fatsoenlijke meisjes die prik niet nodig hadden. Toen ik op de operatietafel lag, voelde ik me ineens het schoolvoorbeeld van een ‘zondig’ meisje. Bizar, want ik weet dat je een HPV-infectie ook kan oplopen als je je hele leven maar 1 bedpartner hebt.

Laat je kind vaccineren

Ik ben gelukkig weer gezond en HPV-vrij. Het voelt als een 2e kans: ik kan mijn leven weer oppakken zonder verstrekkende gevolgen. Ik heb geluk gehad. En ik gun dat iedereen. Daarom deze oproep: doe alsjeblieft mee aan het bevolkingsonderzoek, en laat je kind(eren) vaccineren."

Sofie Rozendaal heeft over haar ervaringen een boek geschreven: ‘De ideale vrouw die ik nooit was’.