Schadelijke stoffen in eten, water of andere producten

Opa en kleindochter op strand met zeef

Kun je hier kanker door krijgen?

In eten, water of andere producten kunnen stoffen zitten die niet goed zijn voor je gezondheid. Ze komen in je lichaam als je ze eet of inademt. Bijvoorbeeld stoffen van een anti-aanbakpan (PFAS), microplastics of bestrijdingsmiddelen. Van sommige weten we dat je er kanker door kunt krijgen. Voor sommigen wordt dit onderzocht. We leggen het uit.

PFAS zijn chemische stoffen die door mensen gemaakt worden. Ze zitten in:

  • pannen met een antiaanbaklaag
  • verpakkingen van eten
  • kleding (bijvoorbeeld regenjassen)
  • cosmetica

Ze kunnen niet worden afgebroken door de natuur. Daardoor blijven ze soms jaren in onze omgeving.  En kunnen ze in ons eten of drinkwater komen. En zo ook in je lichaam. Dat kan slecht zijn voor je gezondheid. 

Waar zit PFAS in?

PFAS en kanker

Gebruik je een product met PFAS en is dit beschadigd of oververhit? Dan kun je deze stoffen extra binnenkrijgen. Krijg je veel PFAS binnen? Dan heb je mogelijk meer kans op kanker. 

Hoe bescherm je jezelf tegen PFAS?

  • laat voedsel niet aanbranden
  • gebruik geen te oude pannen die beschadigd zijn 
  • check in welke producten PFAS zit Je kunt er dan soms voor kiezen om een product niet of minder te gebruiken

Het RIVM heeft voor sommige gebieden adviezen over PFAS. Wil je meer weten over hoe je jezelf beschermt tegen deze stoffen? Op de website van het RIVM vind je gezondheidsadviezen over PFAS

Microplastic zijn hele kleine deeltjes plastic die in spullen zitten, zoals kleding en meubels. Het is nog niet duidelijk of je er kanker door kunt krijgen. Er wordt onderzoek naar gedaan.

Hoe bescherm je jezelf tegen microplastics?

Scan met de Beat the microbead-app de ingrediënten op je verpakking. Je ziet meteen of er microplastics in je product zitten. En zo ja, welke.

Bestrijdingsmiddelen houden onkruid en insecten weg van voedsel. Op groenten en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Het is nog niet duidelijk of je daar kanker door kunt krijgen. Daar wordt onderzoek naar gedaan.

In de wet staat wat de maximale hoeveelheid is die nog op groente en fruit mag zitten. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt, is heel erg klein.
Op de site van het Voedingscentrum vind je meer informatie over bestrijdingsmiddelen

Uit onderzoek blijkt tot nu toe dat borstimplantaten het risico op borstkanker niet verhogen. Wel blijkt uit Nederlands onderzoek dat vrouwen met borstimplantaten een grotere kans hebben op ALCL. Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dit lijkt vooral voor te komen bij implantaten met een ruw, geribbeld oppervlak (de zogeheten macrogetextureerde borstimplantaten). In een Deense studie kon dit verhoogde risico op ALCL niet worden bevestigd.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s niet zo ernstig zijn dat borstimplantaten niet gebruikt mogen worden.

Advies 

Overweeg je om borstimplantaten te nemen? Weet dan dat dit niet zonder risico is. Laat je goed informeren door je arts over de mogelijke risico’s. Heb je borstimplantaten en ervaar je hier problemen mee? Raadpleeg een arts en meld dit bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten

E-nummers (waaronder zoetstoffen zoals aspartaam) zijn veilig volgens verschillende experts, zoals het Voedingscentrum en de NVWA.

E-nummers mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) houdt hier streng toezicht op. De regels voor het gebruik van E-nummers en welke E-nummers zijn toegestaan, zijn vastgelegd in de Warenwet. Per product is omschreven welke hulpstoffen (E-nummers) het mag bevatten. Ook de hoeveelheden zijn wettelijk geregeld, waarbij gebruik is gemaakt van hele ruime veiligheidsmarges. De NVWA houdt toezicht op het naleven van deze regels.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Zoals de kleur, de smaak of houdbaarheid. Een voorbeeld zijn zoetstoffen. Sommige E-nummers worden uit de natuur (planten, bomen en struiken) gewonnen, terwijl andere E-nummers kunstmatig in fabrieken gemaakt worden.

Haarverf is niet kankerverwekkend blijkt uit internationaal onderzoek. Zorgen naar aanleiding van berichten dat haarverf mogelijk kankerverwekkend zou zijn, zijn dus onterecht.

Haarkleuringen zijn 1 van de best onderzochte cosmetische producten. Het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) beoordeelt de veiligheid van haarkleurstoffen. Ze meldde dat de huidige afspraken voldoende zijn om de veiligheid van haarkleurmiddelen te garanderen. Het SCCP adviseert consumenten wel om zich aan de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen van haarverf te houden. Dit vanwege de kans op mogelijke allergieën voor bepaalde ingrediënten in haarverf.

Meer onderzoek

Ook concludeert het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC) dat haarverf niet kankerverwekkend is voor mensen. Het IARC is onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij baseren deze conclusie op basis van wetenschappelijk onderzoek.