Schadelijke stoffen in eten, water of andere producten

Opa en kleindochter op strand met zeef

Kun je hier kanker door krijgen?

In eten, water of andere producten kunnen stoffen zitten die niet goed zijn voor je gezondheid. Ze komen in je lichaam als je ze eet of inademt. Bijvoorbeeld stoffen van een anti-aanbakpan (PFAS), microplastics of bestrijdingsmiddelen. Van sommige weten we dat je er kanker door kunt krijgen. Voor sommigen wordt dit onderzocht. We leggen het uit.

PFAS

PFAS zijn chemische stoffen die door mensen gemaakt worden. Ze zitten in:

  • Pannen met een antiaanbaklaag
  • Verpakkingen van eten
  • Kleding (bijvoorbeeld regenjassen)
  • Cosmetica

Ze kunnen niet worden afgebroken door de natuur. Daardoor blijven ze soms jaren in onze omgeving.  En kunnen ze in ons eten of drinkwater komen. En zo ook in je lichaam. Dat kan slecht zijn voor je gezondheid. 

Waar zit PFAS in?

PFAS en kanker

Gebruik je een product met PFAS en is dit beschadigd of oververhit? Dan kun je deze stoffen extra binnenkrijgen. Krijg je veel PFAS binnen? Dan heb je meer kans op kanker. 

Hoe bescherm je jezelf tegen PFAS?

  • Laat voedsel niet aanbranden
  • Gebruik geen te oude pannen die beschadigd zijn 
  • Check in welke producten PFAS zit. Je kunt er dan soms voor kiezen om een product niet of minder te gebruiken

Het RIVM heeft voor sommige gebieden adviezen over PFAS. Wil je meer weten over hoe je jezelf beschermt tegen deze stoffen? Op de website van het RIVM vind je gezondheidsadviezen over PFAS.

Standpunt PFAS-lozingen

Lees ons standpunt over de PFAS-lozingen in de buurt van Brienenoord en Maassluis

Microplastics 

Microplastic zijn hele kleine deeltjes plastic die in spullen zitten, zoals kleding en meubels. Het is nog niet duidelijk of je er kanker door kunt krijgen. Er wordt onderzoek naar gedaan.

Hoe bescherm je jezelf tegen microplastics?

Scan met de Beat the microbead-app de ingrediënten op je verpakking. Je ziet meteen of er microplastics in je product zitten. En zo ja, welke.

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen houden onkruid en insecten weg van voedsel. Op groenten en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten. Het is nog niet duidelijk of je daar kanker door kunt krijgen. Daar wordt onderzoek naar gedaan.

Hoe bescherm je jezelf tegen bestrijdingsmiddelen?

Was je groente of fruit goed onder de kraan voordat je het opeet.

Borstimplantaten

Uit onderzoek blijkt tot nu toe dat borstimplantaten het risico op borstkanker niet verhogen. Wel blijkt uit Nederlands onderzoek dat vrouwen met borstimplantaten een grotere kans hebben op ALCL. Dit is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dit lijkt vooral voor te komen bij implantaten met een ruw, geribbeld oppervlak (de zogeheten macrogetextureerde borstimplantaten). In een Deense studie kon dit verhoogde risico op ALCL niet worden bevestigd.

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s niet zo ernstig zijn dat borstimplantaten niet gebruikt mogen worden.

Advies 

Overweeg je om borstimplantaten te nemen? Weet dan dat dit niet zonder risico is. Laat je goed informeren door je arts over de mogelijke risico’s. Heb je borstimplantaten en ervaar je hier problemen mee? Raadpleeg een arts en meld dit bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.