Kanker en het coronavirus

Het is begrijpelijk dat het coronavirus vragen bij je oproept. Bijvoorbeeld als jij, of iemand die je kent, kanker heeft (gehad). En je wilt weten wat de gevolgen zijn. Hier vind je antwoord op vragen over het coronavirus, kanker en KWF.

Wat betekent het coronavirus voor (ex)kankerpatiënten?

Veel kankerpatiënten zijn ouder dan 65 jaar en hebben ook andere ziektes zoals diabetes, long- of nieraandoeningen. Zij hebben dan een verhoogde kans om ernstiger ziek te worden van het coronavirus. Of kanker zelf een hoger risico geeft op complicaties bij corona, wordt nog wetenschappelijk onderzocht. Uit een eerste analyse blijft dat bepaalde groepen kankerpatiënten een groter risico hebben op een ernstig beloop van het coronavirus. We adviseren om altijd in overleg te gaan met je behandelend arts over jouw persoonlijke risico.

Wat betekent corona voor mijn behandeling?

Corona kan gevolgen hebben voor je behandeling. Bijvoorbeeld dat het anders wordt ingericht, of je later begint. Het aanpassen van je behandeling gebeurt alleen als je arts denkt dat de kanker op die manier nog steeds goed kan worden behandeld.

Is het coronavaccin veilig als ik word behandeld voor kanker?

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat je extra risico loopt op ernstige bijwerkingen als je kankerpatiënt bent en je laat vaccineren (bron: kanker.nl).

September 2021: In het UMC Groningen, Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus MC is onderzoek gedaan naar coronavaccinatie bij kankerpatiënten. Uit de resultaten blijkt dat vaccinatie met het Modernavaccin goed werkt bij de meeste patiënten die worden behandeld met chemo- of immunotherapie. Het vaccin is ook veilig voor hen.

Overleg altijd met je eigen arts wat in jouw situatie het beste is. 

Bij sommige mensen met een (ernstige) afweerstoornis werken de vaccinaties minder goed. Voor hen zijn er meer vaccinaties beschikbaar. Dit zijn bijvoorbeeld:
•    mensen die een beenmerg- of stamceltransplantatie kregen. 
•    mensen met bepaalde vormen van bloedkanker.
•    kankerpatiënten die zijn behandeld met chemotherapie en/of checkpointremmer, korter dan 3 maanden voor de coronavaccinatie.

Op rivm.nl lees je alles over vaccinatie voor deze mensen.

Niet wachten met klachten

Heb je zorgen over kanker, klachten die je eerst niet had, of twijfel je over een bezoek aan de arts? Neem dan contact op met je (huis)arts. Ook nu, want:

  • Het is belangrijk dat je op tijd zorg krijgt.
  • Het is veilig om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan dankzij alle maatregelen die zij nemen.

Meer informatie bij andere organisaties