Behandeling van kanker

Bestralingsapparaat

Welke behandelingen worden het meest gebruikt?

Er zijn verschillende behandelingen tegen kanker. Een behandeling kan bedoeld zijn om:

  • iemand te genezen
  • iemand langer te laten leven met kanker (soms zelfs nog jaren)
  • klachten te verminderen of voorkomen

Meest gebruikte behandelingen

Mensen met kanker kunnen onder andere deze behandelingen krijgen:

  • een operatie
  • bestraling
  • chemotherapie
  • immunotherapie
  • doelgerichte therapie
  • hormonale therapie

Vaak krijgt iemand een combinatie van deze behandelingen.

Operatie

Een operatie is vaak bedoeld om iemand te genezen. De arts snijdt de tumor en het weefsel eromheen weg. Zo is de kans groter dat alle kankercellen weg zijn. Kan iemand niet meer genezen? Dan krijgt hij soms een operatie die klachten vermindert.

Lees meer over operaties op kanker.nl

Bestraling

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel is kankercellen te vernietigen en zo weinig mogelijk gezonde cellen te beschadigen. Alleen het deel van het lichaam waar de tumor zit of zat wordt bestraald.

Lees hoe bestraling werkt op kanker.nl

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Zo kunnen ze op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.

Lees hoe chemotherapie werkt op kanker.nl

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling met medicijnen. Deze behandeling versterkt of verandert je afweersysteem, zodat het kankercellen beter herkent en kan doden. Immunotherapie helpt je lichaam om kankercellen zelf op te ruimen.

Zo zorgde immunotherapie voor een doorbraak
Lees hoe immunotherapie werkt op kanker.nl

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Zo kunnen ze op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Doelgerichte therapie kan gewone cellen en kankercellen beter onderscheiden dan chemotherapie. En dus gerichter kankercellen doden.

Lees hoe doelgerichte therapie werkt op kanker.nl

Hormoontherapie

Hormoontherapie is de behandeling van kanker met hormonen. Sommige tumoren hebben hormonen nodig om te groeien. Hormonale therapie remt of blokkeert de werking van hormonen. Of ze zorgen dat ons lichaam minder hormonen maakt. Zonder die ‘eigen’ hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet.

Lees hoe hormoontherapie werkt op kanker.nl