Waar kan vermoeidheid bij kanker door komen?

Opa met kleindochter

Extreem moe zijn kan verschillende oorzaken hebben

Veel (ex)kankerpatiënten hebben tijdens of na hun behandeling last van extreme vermoeidheid. Je bent dan ineens moe. Niet doordat je iets gedaan hebt, zoals sporten of het huishouden, maar zonder duidelijke reden. Waar komt die vermoeidheid vandaan? We weten het niet altijd precies, maar er zijn dingen die een rol kunnen spelen. We zetten oorzaken die vaak voorkomen op een rij. 

Je kunt moe zijn omdat je ziek bent

Ziek zijn kost energie. Soms vecht je lichaam tegen de ziekte. Of heb je veel pijn en kost dat je veel energie. Daardoor kun je moe zijn. Deze vermoeidheid wordt vaak minder of gaat over als je weer beter bent. Kun je niet meer beter worden? Dan kun je door je ziekte last blijven houden van deze vermoeidheid. 

Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling

Behandelingen als chemotherapie en bestraling maken kankercellen kapot. Maar soms beschadigen ze ook gezonde cellen. Beschadigde cellen moeten weer herstellen en dode kankercellen moeten opgeruimd worden. En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling.  Ook daar kun je moe van zijn. Dit kan tot lang na de behandeling duren. Hoe langer je behandeld bent, hoe groter de kans dat je lang last houdt van vermoeidheid.

Je kunt moe zijn door je operatie

Een operatie om de tumor weg te halen is zwaar voor het lichaam. Zeker bij een grote operatie heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. En dat kost energie. Ook daar kun je moe van zijn. Deze vermoeidheid gaat meestal wel sneller weg dan vermoeidheid door chemotherapie of bestraling.

Je kunt moe zijn door een andere behandeling

Soms komt vermoeidheid ook voor bij andere behandelingen. Bijvoorbeeld bij de behandeling met hormonen bij schildklierkanker.

Je kunt moe zijn omdat kanker zwaar is om te verwerken

Kanker kan emotioneel zwaar zijn. Niet alleen tijdens je behandeling, maar juist ook daarna. Dan kun je vaak pas echt beginnen met verwerken wat er allemaal met je gebeurd is. Je kunt met van alles worstelen of vragen hebben:

  • Wat kan ik allemaal nog en wat niet? En hoe ga ik daarmee om?
  • Kan de kanker terugkomen?
  • Kan ik mijn lichaam nog vertrouwen?
  • Waarom snappen mensen om mij heen me vaak niet?

Verwerken wat je is overkomen en accepteren dat niet alles meer kan en je leven is veranderd kost ook energie. En dat kan zorgen voor vermoeidheid.

Op kanker.nl lees je meer redenen waarom je na kanker moe kan zijn 

Vermoeidheid komt veel voor en voelt voor iedereen anders

Veel mensen hebben last van vermoeidheid na kanker. Maar het voelt niet voor iedereen hetzelfde. Misschien heb je er in een bepaalde periode veel last van, en heb je andere weken of maanden meer energie. Of misschien voel je steeds een gebrek aan energie.

Lees meer over vermoeidheid in de brochure Kanker en vermoeidheid

Patricia is soms zo moe dat ze niet meer kan

Patricia is behandeld voor kanker. Van elke dag in de boksschool zat ze ineens thuis op de bank. Lees haar verhaal.

Wat kun je doen tegen vermoeidheid? 

Je kunt vermoeidheid niet altijd oplossen. Maar zijn dingen die je kunt doen om minder moe te zijn. Erkennen dat je moe bent en daardoor niet alles meer kunt doen is een belangrijke stap. En je leven daar ook op inrichten. Bedenk wat echt belangrijk voor je is. En zeg ook wel eens iets af als je daar geen energie voor hebt.

Op kanker.nl lees je meer tips tegen vermoeidheid > 

Waar kun je terecht voor vermoeidheid?

Heb je al langere tijd last vermoeidheid en beheerst het je leven? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij:

  • je (huis)arts
  • de (gespecialiseerd) verpleegkundige
  • een maatschappelijk werker
  • een psycholoog
  • een geestelijk verzorger

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker en vermoeidheid. Op kanker.nl vind je professionele hulp bij jou in de buurt

Je kunt voor emotionele steun van zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in zorg voor (ex)kankerpatiënten terecht bij:

Psycho-oncologische centra 
NVPO

Voor deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.