Baarmoederhalskanker

Moeder en dochters shoppen

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e tot en met je 60e krijg je eens per 5 of 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Meisje krijgt prik

HPV-vaccinatie

​Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Meestal kan dit simpel voorkomen worden met een prik: de HPV-vaccinatie. 

Minder baarmoederhalskanker door sterkere afweer

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker. Het wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. 

Artsen onderzoeken hoe ze baarmoederhalskanker beter kunnen behandelen. Bijvoorbeeld door het afweersysteem sterker te maken.

Kanker en roken

Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken.

Veelgestelde vragen over baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat in de baarmoederhals. Dit is het onderste deel van de baarmoeder. De medische term is cervixcarcinoom. 
Jaarlijks krijgen ongeveer 900 vrouwen baarmoederhalskanker. De meeste vrouwen zijn tussen de 30 en 60 jaar.

Oorzaken

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Ons afweersysteem moet tegen dit virus in actie komen, maar dat lukt niet altijd. Dan kan baarmoederhalskanker ontstaan.

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een infectie met HPV (humaan papillomavirus). Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Gelukkig wordt niet iedereen ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je 10 tot 15 jaar later baarmoederhalskanker krijgen.

Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar. 
Het wordt veroorzaakt door HPV. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Bij ongeveer 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Het virus blijft dan langer in je lichaam zitten. En kan de cellen dan veranderen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Gebeurt dat niet? Dan kunnen ze na een tijdje kanker worden. Of een voorstadium van kanker. Dit duurt meestal 10 tot 15 jaar of langer.

Nee, baarmoederhalskanker is niet besmettelijk. HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is wel besmettelijk. Je kan het virus krijgen door seks met iemand die is besmet. Niet alleen door geslachtsgemeenschap. Je kan het virus ook krijgen door het aanraken van een penis of vagina en door orale seks. HPV wordt dan overgedragen via de handen, vingers, huid en mond.

Felice met broer en zus

Net moeder en dan baarmoederhalskanker

Haar zoontje was net geboren toen Felice een intensieve behandeling kreeg. 'Dankzij de steun hulp, liefde en zorg van mijn broer en zus kan ik blijven genieten.'

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Werken op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

logo van patiëntenvereniging olijf 401x401

Stichting Olijf

Patiëntenorganisatie Olijf is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Je kunt er terecht voor lotgenotencontact en belangenbehartiging.

Vragen over baarmoederhalskanker

Op kanker.nl vind je meer informatie over baarmoederhalskanker, de symptomen, risico’s, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Onderzoeken baarmoederhalskanker

Wil je weten welke onderzoeken naar baarmoederhalskanker KWF financiert met steun van onze donateurs?

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?