Schildklierkanker

Schildklierkanker soms ongevoelig voor behandeling

Jaarlijks krijgen ongeveer 900 mensen schildklierkanker. ​

Schildklierkanker is vaak goed te behandelen. Toch wordt de tumor bij sommige patiënten na een tijd ongevoelig voor de behandeling. Genezen kan dan niet meer. Artsen onderzoeken hoe dit kan, zodat ze dit kunnen voorkomen. Of  hoe ze de kankercellen wel weer gevoelig kunnen maken voor behandeling. 

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Veelgestelde vragen over schildklierkanker

Schildklierkanker ontstaat in de schildklier. Deze zit in de hals. Het maakt hormonen aan. Dit zijn belangrijke stoffen die invloed hebben op bijvoorbeeld de groei, energiehuishouding en de opname van voedingsstoffen. Er zijn meerdere soorten schildklierkanker.

Schildklierkanker is zeldzaam: jaarlijks krijgen ongeveer 900 mensen schildklierkanker. De meeste mensen zijn tussen de 30 en 80 jaar oud. Veel meer vrouwen dan mannen krijgen schildklierkanker.

Oorzaken

Er is meestal geen precieze oorzaak van schildklierkanker te vinden. Er zijn wel dingen die de kans op schildklierkanker vergroten:

 • bestraling op jonge leeftijd van het hoofd, de hals of de borst
 • erfelijke aanleg bij sommige soorten schildklierkanker

Mensen met schildklierkanker hebben vaak geen klachten. Symptomen die op schildklierkanker kunnen wijzen:

 • een plotseling ontstane knobbel in de schildklier (in de hals)
 • een plotseling vergrote schildklier 
 • onverklaarbare heesheid
 • verharding van de schildklier 
 • vergrote lymfeklieren in de hals

Naar de huisarts

Deze klachten komen vaak door andere aandoeningen. Schildklierkanker is zeldzaam. Heb je 1 van deze klachten en gaat het niet na 2 weken over? Ga dan naar de huisarts.

Schildklierkanker is vaak goed te behandelen. Dit verschilt wel per soort schildklierkanker. Gemiddeld is de 5-jaarsoverleving 85%. En 10 jaar na de diagnose is nog 79% van de mensen in leven.

Schildklierkanker zelf is niet erfelijk. Maar heel soms is er bij sommige vormen van schildklierkanker een erfelijke aanleg.

Welke behandeling je krijgt verschilt per soort schildklierkanker. En is ook afhankelijk van hoe agressief de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.
De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • operatie
 • nabehandeling met radioactief jodium
 • doelgerichte behandeling; medicijnen die heel gericht werken tegen kankercellen
 • bestraling

Lees meer over de verschillende soorten schildklierkanker op kanker.nl

tiener

Kanker bij jongvolwassenen

Ben je jong en heb je kanker? Er zijn speciale zorgteams die jou als jongvolwassene kunnen helpen. Waarvoor kan je bij ze terecht?

Werken op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Twee vrouwen zitten op een bankje

Zeldzame kanker

1 op de 5 kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Zij lopen vaak tegen extra problemen aan. Zoals minder behandelmogelijkheden en minder informatie. Betere zorg voor deze mensen vinden we extra belangrijk.

Man en kind geven samen planten water

Leven met kanker

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Man achter laptop

Vragen over schildklierkanker

Op kanker.nl vind je informatie over schildklierkanker, de symptomen, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis).

Logo SON

Schildklier Organisatie Nederland

Schildklier Organisatie Nederland zet zich in voor de belangen van schildklierpatiënten. Op hun site vind je informatie over schildklierkanker en de behandeling.

Onderzoeken schildklierkanker

Wil je weten welke onderzoeken naar schildklierkanker KWF financiert met steun van onze donateurs?