Melanoom (huidkanker)

Betere behandeling met immunotherapie

​Jaarlijks krijgen ongeveer 8.000 mensen een melanoom.

Nog niet zo lang geleden waren de vooruitzichten van mensen met een uitgezaaide melanoom slecht: gemiddeld leefde iemand nog 7 maanden.
Onderzoekers hebben ontdekt dat ze met immunotherapie patiënten veel beter kunnen behandelen. En de overlevingskansen kunnen verbeteren.  

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of een donatie doen?

Melanoom in cijfers

Bekijk meer cijfers

Naar de cijfers
Vrouw met haar kinderen

'Immunotherapie heeft mijn leven gered'

Astrid had 10 jaar geleden een uitgezaaid melanoom en had een levensverwachting van 2 tot 4 maanden. Dankzij immunotherapie leeft zij nog.

Immunotherapie

Doorbraak: immunotherapie

Met immunotherapie zijn de vooruitzichten voor mensen met uitgezaaid melanoom verbeterd. Het helpt je afweersysteem zelf in actie te komen tegen kanker. Wat kunnen we er in de toekomst van verwachten?

Ted en Loes op het strand

Ted heeft uitzaaiingen van melanoom

Dankzij immunotherapie zijn uitzaaiingen in zijn longen gestopt. 'Ik heb geluk gehad. Geluk bij een pechgeval.'

Meisje met zonnehoed en zonnebril

Melanoom en zonnen

Verbranding door de zon op jonge leeftijd kan je kans op een melanoom vergroten. Wat kun je doen om jezelf en je kinderen te beschermen?

Zonnebank

Hoe slecht is de zonnebank?

Heb je meer kans op huidkanker als je onder de zonnebank gaat? Is de zonkracht hetzelfde als die van de zon? En heb je de zonnebank nodig voor vitamine D?

Marije en Harm

Marije hoorde dat ze melanoom had

Haar partner Harm steunt haar in alles. 'Humor bindt ons, ook in deze tijd.'

Baris

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Mensen op kantoor

Kanker en werk

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin?

Moeder op het schoolplein

Kanker in je omgeving

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker kunt steunen. Wat kun je doen?

Andere vormen van huidkanker

Naast melanoom zijn er meer vormen van huidkanker. De meest voorkomende zijn:
basaalcelcarcinoom
plaveiselcelcarcinoom

Brochures

Download of bestel gratis de brochures van kanker.nl:

Melanoom >
Kanker, in gesprek met je arts >
Kanker, en hoe moet het nu met mijn kinderen? >
Verder leven met kanker >

Man achter laptop

kanker.nl

Hier vind je informatie over melanoom, de symptomen, risico's, behandeling en gevolgen. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22.

Logo stichting melanoom

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom zet zich in voor patiënten met een melanoom en oogmelanoom en hun naasten. Ook zetten zij zich actief in om melanoom te voorkomen.

Cellen in het lichaam

Wat is kanker?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld. Hoe ontstaat kanker en wat gaat er mis?

Onderzoeken melanoom

Betere behandeling tegen uitgezaaid melanoom

Werkt normale immunotherapie niet? Dan kunnen afweercellen uit het lichaam gehaald worden, bewerkt in het laboratorium en weer teruggeplaatst bij de patiënt om de tumor alsnog aan te vallen. Is de behandeling dan wel effectief?

Afweercellen die alleen kankercellen aanvallen

Kunnen we afweercellen zo activeren dat ze alleen kankercellen aanvallen en gezonde cellen niet? En zo voorkomen dan mensen last krijgen van nare bijwerkingen van een uitgezaaid melanoom?

Meer onderzoeken

Ontdek de honderden onderzoeken die KWF mogelijk maakt met steun van onze donateurs.

Melanoom is een vorm van huidkanker. Je herkent het aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Wordt een melanoom op tijd herkend en behandeld? Dan is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts.

Nee, zeker niet. Wordt een melanoom op tijd herkend en behandeld? Dan is er een grote kans op genezing: 94% van de mensen overleven de eerste 5 jaar.
Heeft iemand uitzaaiingen van een melanoom? Dan is de kans op overleven een stuk kleiner. Na 5 jaar is dan nog 20% van de mensen in leven.

Een melanoom herken je als een nieuw plekje op je huid. Of door een verandering van een moedervlek. Let vooral op nieuwe plekjes en moedervlekken die er anders uitzien dan andere plekjes op je huid. Ga naar de huisarts als een (moeder)vlek:

  • aan de ene helft een andere kleur of vorm heeft
  • of een onregelmatige, grillige rand heeft
  • of van kleur verandert of verschillende kleuren heeft
  • of groter is dan 5 mm
  • of jeukt, bloedt of verandert

Meestal ontstaat een melanoom in een gave huid. Maar een melanoom kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek.
Een (moeder)vlek is verdacht als:

  • de kleur of vorm anders is binnen 1 vlek
  • of een onregelmatige rand heeft
  • of verschillende kleuren heeft of een andere kleur krijgt
  • of groter is dan 5 mm
  • of jeukt, bloedt of verandert

Herken je 1 of meer van deze signalen? Ga naar de huisarts. Die onderzoekt of het vlekje op jouw huid inderdaad een melanoom is.

Wordt het melanoom op tijd ontdekt, dan zijn de vooruitzichten vaak heel goed. De meeste mensen zonder uitzaaiingen krijgen nooit meer een nieuw melanoom. En ook geen uitzaaiingen nadat de tumor is verwijderd.

Soms is een melanoom heel agressief. Dan verspreiden de kwaadaardige cellen zich snel naar andere delen van het lichaam. De kans op genezing is dan kleiner. Wel kan je dan een behandeling krijgen die de ziekte tijdelijk remt. Hoelang dat duurt, is verschillend per persoon.

Jazeker. Wordt een melanoom op tijd herkend en behandeld? Dan is de kans op genezing groot. De 5-jaarsoverleving van melanoom is 94%.

Op kanker.nl vind je meer informatie over melanoom