Kanker en werk

Werken met of na kanker

Wat betekent het voor je werk als je kanker hebt? En welke rol heb je als werkgever hierin? Elk jaar krijgen zo'n 45.000 Nederlanders in de werkende leeftijd de diagnose. Welke vorm dat ook is, en welke behandeling je ook krijgt, kanker zet je leven op z'n kop. Ook voor je werk heeft het gevolgen. Misschien werk je minder of stop je (tijdelijk). Die keuze kan een belangrijke rol spelen in je herstel. En dus vind je hier meer informatie over werken met of na kanker.

Informatie en hulp

Op kanker.nl vind je uitgebreide informatie, hulp en adviezen voor allerlei situaties met werk. Bijvoorbeeld als je een tijdelijk contract hebt, zelfstandige bent, werken tijdens je behandeling, terugkeer naar werk en hulp daarbij.

Ervaringen van anderen

Anjo op de berg

Werken tijdens chemokuren

Anjo was leidinggevende toen ze borstkanker kreeg. Ze vertelt over haar struikelblokken op het werk tijdens haar ziekteperiode, en daarna. 'Je vecht om je oude ik te worden, maar je moet je nieuwe ik accepteren’

Sandra met arts

Zo snel mogelijk weer aan de slag

'Weer kunnen werken, gaf mij een belangrijk stukje van mijn identiteit terug. Mijn leidinggevende begreep dat en ze snapte ook dat ze mij een beetje tegen mijzelf moest beschermen.'

Lees waar je terecht kan

Vrouw op kantoor met collega's

Kan de hulp beter?

Voor terugkeer naar de werkvloer bestaan verschillende hulpprogramma’s. In het VU Medisch Centrum onderzoeken wetenschappers een beter, op maat gemaakt programma.

Bedrijfsarts Cobi

Speciale bedrijfsartsen

Er zijn speciale bedrijfsartsen voor (ex)kankerpatiënten. Zij kunnen in allerlei situaties ondersteunen. Cobi Oostveen is zo’n bedrijfsarts.

Oudere vrouw

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor medewerkers en werkgevers. Zoals een gesprekshulp.

Collega's aan het werk

Tips voor werkgevers

Hoe ga je als werkgever om met een collega die kanker heeft?

Vrouwen op schoolplein

Een collega met kanker

Soms is het moeilijk om te weten hoe je iemand met kanker steunt. Wat kun je doen?

portret vrouw met bloesem-campagne Voor het leven

Gevolgen van kanker

Veel (ex)kankerpatiënten ervaren klachten als angst, somberheid, vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke beperkingen of belemmeringen op werk.
Heb je klachten? Blijf er niet mee rondlopen.

Groep collega's met collectebord

Doneren of in actie komen

Wordt een collega geraakt door kanker? Misschien wil je als bedrijf of met collega’s iets doen. Bijvoorbeeld geld inzamelen voor levensreddend kankeronderzoek. Of maandelijks bijdragen als Zakenvriend van KWF.