Zon en huidkanker

Ouder stel wandelt in park op zonnige dag

Risico's van onbeschermd in de zon zijn

Geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed. Want de zon kan gevaarlijk zijn voor je huid. Door de uv-stralen van de zon kan je huidkanker krijgen. Het is daarom belangrijk jezelf en je kind goed te beschermen. Lees meer over de zon, verbranding en huidkanker.

Door verbranden heb je meer kans op huidkanker

Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. ‘Ah joh, dat wordt vanzelf bruin’, is een veelgemaakte opmerking. Verbranding doet pijn en is vervelend. Maar het zorgt er ook voor dat je later een grotere kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Ben je tijdens je kinderjaren vaak verbrand? Dan heb je meer kans op huidkanker op latere leeftijd.

Wat gebeurt er als je huid verbrandt?

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In de bovenste laag van je huid (opperhuid) gaan dan veel cellen dood. Hierdoor vervelt je huid na een aantal dagen. In extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.

Door verbranding als kind kun je later huidkanker krijgen

Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. Onze huid vernieuwt zich steeds in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet ook nog groeien. Daardoor delen hun cellen snel. Een kinderhuid heeft dan niet genoeg tijd om te herstellen na verbranding.
Ben je als kind verbrand door de zon? Dan heb je later meer kans op huidkanker.

Lees meer over kinderen en hoe je ze tegen de zon kan beschermen

Hoe vaak komt huidkanker voor?

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. En elk jaar krijgen meer mensen deze ziekte. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2023 kregen 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Ongeveer 1.000 mensen per jaar overlijden door de ziekte. Meestal komt huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank.

3 soorten huidkanker

Er zijn 3 soorten huidkanker:

  • basaalcelcarcinoom: de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Het groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Deze soort huidkanker komt het meeste voor
  • plaveiselcelcarcinoom: komt vooral voor op plaatsen die vaak in de zon komen: zoals het gezicht en de bovenkant van de handen. Deze vorm van huidkanker is kwaadaardiger dan basaalcelcarcinoom. Het kan uitzaaien als het te laat ontdekt wordt
  • melanoom: de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze soort huidkanker kan wel uitzaaien. De meeste mensen die een melanoom krijgen zijn 50 jaar of ouder

Lees meer over huidkanker

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon en huidkanker?

Je kan jezelf en je kinderen beschermen tegen de zon en uv-straling door te weren, kleren en smeren.