'Hij steunt me in alles'

Marije en Harm

Harm was Marije's vangnet nadat ze hoorde dat ze een melanoom had

In 2018 kreeg Marije (38) de diagnose melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Haar vangnet is haar partner Harm (42). 'Humor bindt ons, ook in deze tijd.'

Ziek en toch fit

Marije: "Kanker betekent niet altijd dat beeld van kale, zieke mensen zonder wenkbrauwen. Ik had geluk dat ik me nooit ellendig voelde. Ik sportte 3 keer per week en liep minstens 20 kilometer. Doordat ik me zo goed voelde, kwam het helemaal als verrassing dat er kanker in mijn lichaam zat.”

Harm: “Ook mentaal bleef je fit en positief.” Marije: “Het weekend nadat de moedervlek was verwijderd, was ik wel chagrijnig. Ik voelde me slecht en onzeker. Bang om dood te gaan. Maar na een flinke huilbui besloot ik dat er voor doemdenken geen plek is in m’n hoofd.

40 procent kans dat melanoom terugkomt

In principe is de kanker weg, doordat mijn moedervlek en lymfeklier succesvol zijn weggehaald. Maar je weet het nooit.” Harm: “De kans dat het terugkomt is 40%.” Marije: “Met immuuntherapie kan ik de kans naar 29% verkleinen. Ik heb nu 7 behandelingen gehad, maar ben er even mee gestopt.”

Harm: “Ze kreeg allemaal zeldzame bijwerkingen.” Marije: “Zo heb ik ineens sarcoïdose, een ziekte waarbij ontstekingen kunnen ontstaan in m’n organen, gewrichten en ogen. En mijn schildklier werkt niet meer. Is dat die iets betere prognose wel waard? De kans dat de huidkanker terugkomt, blijft sowieso bestaan.

Kanker heb je niet alleen

Ik kreeg weliswaar de diagnose, maar Harm en ik ervoeren de ziekte samen.” Harm: “Ik ging mee naar de gesprekken met de oncoloog en samen hielden we het gezin draaiende. Werk, school, leuke dingen doen, alles ging zoveel mogelijk door.”

Marije: “Ik heb het getroffen met hem. Er is ook niks veranderd. Behalve dat we door deze hele situatie nog wel meer naar elkaar zijn toegegroeid.”