Dit doet KWF tegen de zon

Fietsen in de zon

In 2024 kregen bijna 80.000 Nederlanders huidkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Het overgrote deel van de gevallen van huidkanker valt toe te schrijven aan nota bene een graag geziene gast boven Nederland: de zon. 

Huidkanker voorkomen

Om huidkanker te voorkomen lanceerde KWF Kankerbestrijding in 1989 voor het eerst een campagne om het grote publiek te wijzen op de gevaren van de zon: de 'Zon Wijzer' campagne, die aanzette tot het op tijd bedekken en insmeren van de huid.  

En nog steeds informeren we Nederland over de gevaren van de zon. We geven tips hoe je jezelf en je kinderen kan beschermen. We geven informatie hoe je goed beschermd tegen de zon tóch je dosis vitamine D binnen krijgt. Wat de gevaren zijn van de zonnebank. En we zetten alle fabels en feiten over de zon, bescherming en zonnebrandcrème op een rij.
Lees meer over zonbescherming

Huidkanker onderzoeken

KWF bestrijdt huidkanker niet alleen met voorlichting en preventie, maar financiert ook tientallen wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van huidkanker. Denk aan onderzoek naar het ontstaan van huidkanker en nieuwe manieren om huidkanker vast te stellen én beter te behandelen. 

In onze onderzoeksdatabase lees je meer over de onderzoeken die KWF-donateurs mogelijk maken.

Doorbraak: Immunotherapie

Immunotherapie is een vrij nieuwe vorm van kankerbehandeling die ook steeds vaker wordt ingezet bij huidkanker. Deze bijzondere behandeling richt zich niet op de tumor zelf, maar op het afweersysteem van de patiënt. Afweercellen kunnen namelijk kankercellen herkennen én aanvallen, maar daar hebben ze wel een beetje hulp bij nodig. Want kankercellen zijn geduchte tegenstanders. Ze hebben een hele trukendoos om zich te verstoppen voor het afweersysteem, of het zelfs te onderdrukken. Gelukkig vinden steeds meer onderzoekers manieren om het afweersysteem te ondersteunen. 

Dankzij KWF-onderzoek worden immunotherapieën als checkpoint inhibitors' en TIL-therapie steeds vaker ingezet bij huidkanker. En lukt het om zelfs uitgezaaide huidkanker onder controle te krijgen. Maar de behandeling werkt helaas nog lang niet voor iedereen. Daarom blijft nieuw onderzoek naar verbetering van immunotherapie hard nodig!