Nieuwe ontwikkelingen bevolkingsonderzoek

Vroeg opsporen onderzoeker

Verbeteren bevolkingsonderzoeken

De bevolkingsonderzoeken maken het mogelijk om kanker eerder te ontdekken of zelfs te voorkomen. Toch is het mogelijk om de bevolkingsonderzoeken verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door nog beter te kijken naar de dingen die de kans op kanker vergroten.

Beter kijken naar risico's

Kanker kan iedereen overkomen. Maar sommige mensen hebben wel meer risico. Daarom wordt niet iedereen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Maar alleen mensen met een hoger risico op kanker. Zo ontvangen bijvoorbeeld alleen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat bij die leeftijd de kans op borstkanker het grootst is. Maar nog steeds zijn er binnen deze groep grote verschillen in het risico om ziek te worden. 

Aanpassen op individuele factoren 

Naast leeftijd spelen ook erfelijkheid en leefstijl een rol bij het risico op kanker. Natuurlijk kunnen we niet 1 miljoen deelnemers elk een ander bevolkingsonderzoek aanbieden. Maar misschien zijn er wel aanpassingen mogelijk op basis van het risico dat iemand loopt. Bijvoorbeeld door vrouwen met een hoger risico op borstkanker vaker te onderzoeken. Of bij vrouwen met dicht borstklierweefsel ook een MRI-scan te doen. Omdat ze daar beter mee geholpen zijn dan met de standaard röntgenfoto.

Hoe willen we dit bereiken?

Er zijn nu al ontwikkelingen op dit gebied. Sinds kort krijg je bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij een goede uitslag niet na 5 jaar weer een uitnodiging, maar na 10 jaar. Omdat baarmoederhalskanker zich meestal langzaam ontwikkelt. Eerder testen heeft dan niet zoveel zin. Dit scheelt veel onnodig onderzoek.

KWF financiert verschillende wetenschappelijke onderzoeken om meer verbetering mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe Artificial Intelligence kan helpen bij het beoordelen van een testuitslag. En bij het voorspellen hoeveel kans iemand heeft om kanker te krijgen.

Samenwerking en actieplan

Om te zorgen dat resultaten uit wetenschappelijk onderzoek ook toegepast worden in de praktijk, werken we samen met de partijen die de bevolkingsonderzoeken organiseren. Dat zijn het ministerie van VWS, het RIVM en Bevolkingsonderzoek Nederland. Samen kijken we 

  • waar verbetering mogelijk is
  • elke vormen van wetenschappelijk onderzoek we daarvoor moeten stimuleren 
  • hoe we elkaar kunnen ondersteunen

Je vindt het actieplan op de website van het Nederlands Kankercollectief

Standpunten en nieuws