Amsterdam,
02
augustus
2023
|
11:27
Europe/Amsterdam

Inzet van AI bij borstkankerscreening

De mogelijkheden om kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in te zetten bij borstkankerscreening is een belangrijk onderzoeksgebied voor KWF waar nu al een aantal successen worden geboekt. Zo blijkt ook uit een recente Zweedse studie met Nederlandse software beschreven in een artikel in de Volkskrant van 2 augustus 2023.     

“Kunstmatige intelligentie is beter in het screenen op borstkanker dan radiologen”, blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek. “De technologie kan bovendien de hoge werkdruk van radiologen omlaag brengen”, schrijft journalist Frank Rensen in de Volkskrant. De software, gemaakt door het Nederlandse bedrijf ScreenPoint Medical (een spin-off van het Radboudumc) en getraind op honderdduizenden borstscans, signaleerde ‘iets’ vaker borstkanker dan radiologen, zonder daarbij meer vals alarm te slaan. KWF financierde onder andere het onderzoek van dr. Ioannis Sechopoulos die ook een steentje bijdroeg aan het tot stand komen van deze software.

AI bij borstkankerscreening


KWF financiert verder een aantal onderzoeken naar inzet van AI bij borstkankerscreening. Dat gaat om het ondersteunen van radiologen, zoals beschreven in dit artikel in de Volkskrant, maar bijvoorbeeld ook naar, of AI de ernst (agressiviteit) van een geconstateerde afwijking kan inschatten.  In het bevolkingsonderzoek van de toekomst zien we bij KWF nog grotere rollen voor kunstmatige intelligentie weggelegd; zo zijn er eerste wetenschappelijke bevindingen dat je met AI een risicoprofiel kan opstellen op basis waarvan je het screeningsinterval voor vrouwen zou kunnen aanpassen (hoog risico, vaker screenen; laag risico, minder screenen). Dit is echter nog niet onderzocht op de schaal van bevolkingsonderzoek, dus daar ligt nog een belangrijke uitdaging.

Bevolkingsonderzoek


Het bevolkingsonderzoek is een omvangrijke logistieke operatie, waarin het niet altijd even makkelijk is om snel te innoveren. Daarom zijn wij met onder andere het RIVM in gesprek over welke soorten onderzoek we op dit onderwerp kunnen financieren, om zo de kans op implementatie aan het einde van het traject te vergroten. KWF vindt het belangrijk dat het mogelijk wordt dat de data vanuit het bevolkingsonderzoek ook weer gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek. Op die manier kunnen innovatieve ideeën binnen het opsporen van kanker eerder worden ontwikkeld. Zo is het voor het ontwikkelen en gebruiken van waardevolle AI toepassingen erg belangrijk dat gezondheidsdata beschikbaar wordt gesteld voor onderzoek. KWF financiert daarom ook projecten die hieraan bijdragen, zoals OncoNext.