Nieuwe doorbraken

Bestralingsapparaat

Sparend bestralen

Jelena werd op jonge leeftijd gediagnosticeerd met een nasopharynxcarcinoom: een grote tumor middenin haar hoofd. Opereren bleek onmogelijk, dus werd een bestralingsplan gemaakt. Dankzij protonentherapie, een nieuwe vorm van bestraling, bleven haar veel bijwerkingen bespaard.

Geef voor nieuwe doorbraken

​Steun KWF en draag bij aan nieuwe behandelingen en een betere toekomst voor kankerpatiënten.

Nieuwe doorbraken in kankeronderzoek

Organoid

Organoïden: 3D-gekweekte minitumoren

Mede dankzij onze donateurs is het gelukt om tumoren in 3D na te bootsen en buiten het lichaam in leven te houden. Deze organoïden zijn geschikt om kanker te bestuderen, nieuwe behandelingen te ontwikkelen en te bepalen bij welke medicijnen patiënten het meest gebaat zijn.

vrouwelijke onderzoeker in een laboratorium

Kanker opsporen in een druppel bloed

De diagnose kanker stellen is nu vaak een kwestie van dure scans, of stukjes weefsel afnemen. Hoe mooi zou het zijn als een klein beetje bloed voldoende zou zijn? Onderzoekers werken hieraan in verschillende KWF-projecten.

Immunotherapie

Immunotherapie: afweer in actie tegen kanker

Onderzoekers hebben methoden ontwikkeld om afweercellen van de patiënt in het laboratorium te bewapenen tegen de tumor. Zo wordt de patiënt zijn eigen kankerbestrijder. Er komen steeds meer toepassingen beschikbaar.

Protonenbestraling

Protonenbestraling

Protonentherapie is bestraling met protonen i.p.v. fotonen. Het voordeel is dat protonen veel preciezer op de tumor zijn af te vuren en minder schade toebrengen aan gezond weefsel. 

Fluorescerende tumor

Kleurrijk opereren

Het verschil tussen een kankercel en gezond weefsel is soms moeilijk te zien. Met fluorescerende stoffen zijn kankercellen lichtgevend te maken zodat de chirurg kan zien wat hij moet wegsnijden.

Evi met haar pop

Kinderoncologie

Op 5 juni 2018 opende het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie haar deuren. KWF financiert onderzoeken naar betere behandelingen voor kinderen in dit centrum en in andere ziekenhuizen. 

Hoe werkt kankeronderzoek?

​KWF financiert honderden wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Een project duurt gemiddeld 4 jaar en kost ruim een half miljoen euro.

In deze animatie leggen we uit waarom dat zo is.