Protonentherapie

Leonie ter Braak op stage in protonentherapiecentrum

Leonie ter Braak ging op Sterren Stage bij radiobioloog prof. Rob Coppes om meer te weten te komen over de voordelen van protonentherapie.

In Sterren Stage maken bekende Nederlanders kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek.

Het voordeel van protonentherapie

Illustratie protonentherapie

Protonen zijn heel gericht naar de tumor te sturen. Daardoor komt er weinig straling op de omliggende weefsels. De patiënt ervaart zo minder bijwerkingen!

Jelena erg dankbaar

Jelena, vrouw met kanker

'Mijn tumor zat op een onmogelijke plek. Zonder protonentherapie had ik blind kunnen worden.'

Onderzoek naar protonentherapie

Effecten van protonen

Onderzoeker Rob Coppes

Prof. Rob Coppes onderzoekt het effect van protonen op gezond en ziek weefsel. Dat levert kennis op over hoe je protonentherapie verder kunt verbeteren. En over optimale behandelcombinaties.

Behandeling op maat

Onderzoeker Hans Langendijk

Bij welke patiënten valt de grootste winst te boeken? Dat onderzoekt prof. Hans Langendijk. Hij vergelijkt behandelplannen van protonen en fotonen.

Bewegende tumoren

Onderzoeker Antje Knopf

Bij protonentherapie (bestraling) is het belangrijk dat de patiënt stilligt. Maar tumoren in de borstkas bewegen continu. Dr. Antje Knopf onderzoekt hoe je deze tumoren zo precies mogelijk bestraalt.

Protonentherapiecentra in Nederland

UMC Groningen Protonentherapiecentrum

UMC Protonentherapiecentrum

In juni 2018 opende het eerste protonentherapiecentrum in Nederland zijn deuren. In de Groningse kliniek worden als enige ook kinderen behandeld. 

HollandPTC Delft

Delft - Holland PTC

Sinds november 2018 kan men terecht in het Holland Protonen Therapie Centrum. Het betreft een samenwerking tussen de TU Delft, Erasmus MC, LUMC, Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek. (Beeld: TU Delft)

ZON-PTC Maastricht

Maastricht: ZON-PTC

Het Zuid-Oost Nederland Protonen Therapie Centrum opende in februari 2019. Er wordt nauw samengewerkt met de medisch specialisten van o.a. het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en het Radboudumc.