Amsterdam,
01
maart
2024
|
10:50
Europe/Amsterdam

Kleding tegen de zon

Niet alle kleding beschermt even goed tegen uv-straling. Het hangt onder andere af van de stof en kleur. Uv-werende kleding beschermt de huid het beste tegen uv-straling. UV-kleding biedt namelijk een bescherming van  SPF 50, ook als de kleding nat wordt. Je bent zo extra goed beschermd. UV-werende kleding is een belangrijke bescherming tegen de zon.

Gewone kleding

Gewone, bedekkende en luchtige kleding geeft meestal al een goede bescherming. Denk aan kleding met lange mouwen en pijpen of een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, hoe meer uv-straling het doorlaat. Een droog wit T-shirt beschermt bijvoorbeeld met een SPF 15. Wordt gewone kleding nat? Dan houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. UV-werende kleding  laat bijna geen uv-straling door.

Voorkom verbrandingen

Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, kan de huid schade oplopen door langdurig zonnen. Uiteindelijk kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon, ook als deze niet verbrandt. Zoek de schaduw zoveel mogelijk op, zeker tussen 12 en 15 uur. Bescherm je huid met (uv-werende) kleding, een hoed of pet en een zonnebril. En breng om de 2 uur een verse nieuwe laag zonnebrandcrème aan.

Meer informatie over bescherming tegen de zon