Veilig de zon in

Bescherm jezelf en je kind

Bescherm je jezelf en je kind goed tegen de zon? Dan is de kans dat jij of je kind huidkanker krijgt kleiner. Door uv-straling, en vooral verbranding door de zon, heb je meer kans op huidkanker. 

Hoe zorg je dat je goed beschermd bent? Wij geven je tips om veilig de zon in te gaan. Voor jou en voor je kind.

Help jij ons?

Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?

Fles zonnebrandcreme

Hoe kies je een goede zonnebrandcrème?

Waar let je op als je een zonnebrandcrème koopt? En hoe weet je dat die goed is?

Groep jonge mensen met verschillende huidtypes

Welke factor zonnebrandcrème kies je?

De factor van de zonnebrandcrème wordt aangeduid met SPF. Wat voor factor jij nodig hebt hangt af van je huidtype. Wat past bij jou?

fles zonnebrandcreme

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Hoe lang kun je zonnebrandcrème bewaren? En wat is daarvoor de beste plek?

Vader smeert zonnebrand bij zoon

Hoe bescherm je je kind tegen de zon?

De kinderhuid is extra kwetsbaar en heeft dus nog betere bescherming nodig dan onze huid. Hoe zorg je dat je kind goed beschermd is?

Meisje met zonnehoed en zonnebril

Vitamine D

We hebben vitamine D nodig voor sterke botten en spieren. En het is belangrijk voor je weerstand. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen.

Zonnebank

Is de zonnebank echt zo slecht?

Ja. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid kort blootgesteld aan veel uv-licht. Zo heb je meer kans op huidkanker.

Fietsen in de zon

Uv en zonkracht

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-stralen). Er zijn 2 typen uv-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken. Uva-straling en uvb-straling.

Meisje met zonnebrand

Zon en huidkanker

Zon en uv-straling zorgen ervoor dat je meer kans hebt op huidkanker. Vooral als je als kind verbrand bent heb je meer kans om later huidkanker te krijgen.

Priscilla beschermt haar dochter goed tegen de zon

Priscilla verloor haar moeder aan huidkanker

Priscilla verloor haar moeder aan huidkanker toen ze nog maar 21 jaar was. Nu smeert ze haar dochter Charlize extra goed in. "Mijn dochter kan zichzelf nog niet beschermen tegen de zon. Dus is het mijn verantwoordelijkheid om haar goed in te smeren."