Amsterdam,
12
maart
2024
|
17:11
Europe/Amsterdam

KWF en NFK roepen op tot duurzame oplossing medicijnstop: “Patiënt is nu de dupe”

KWF en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vinden het schokkend dat de farmaceutische industrie de toegang tot gratis medicijnen beperkt tijdens onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). We vinden het kwalijk dat kankerpatiënten worden gebruikt als onderhandelingsinstrument. Zij zijn de dupe van deze maatregel van de fabrikant. Het ministerie en farmaceuten moeten hier met elkaar uitkomen zodat de patiënt hier niet onder lijdt.

Vanavond benadrukt KWF-directeur Dorine Manson deze hartenkreet ook in het programma De Hofbar. In de uitzending, om 22.10 uur op NPO2, onderzoekt presentator Rutger Castricum deze actie van de farmaceuten en wat dat betekent voor de patiënt. 

Betaalbaarheid van medicijnen 

Kanker komt steeds vaker voor. Daar zijn steeds meer medicijnen voor nodig. Die kosten veel geld. Vooral nieuwe medicijnen zijn erg duur. Soms zó duur dat overheden ze niet willen vergoeden of een langdurig onderhandelingstraject ingaan. Hierdoor komen veelbelovende geneesmiddelen niet - of niet op tijd - beschikbaar voor patiënten. Dat vermindert hun kans op gezondheid of zelfs overleven. 

De discussie over de toegang tot nieuwe kostbare behandelingen is niet eenvoudig en loopt al heel wat jaren. De hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen maken dat kankergeneesmiddelen een steeds groter deel van de zorgbudgetten opslokken. Mede hierdoor dreigt de zorg onbetaalbaar te worden. Er moeten nieuwe regels komen zodat de patiënt van morgen ook toegang heeft tot de beste nieuwe geneesmiddelen tegen een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Dit mag niet ten koste gaan van de patiënten van nu. 

Samenwerken voor de patiënt 

Geneesmiddelontwikkeling kan niet zonder de farmaceutische industrie. Door te weigeren geneesmiddelen tijdens de onderhandelingsfase beschikbaar te stellen stelt de farmaceutische industrie zich onnodig polariserend op. Het probleem van toegang tot geneesmiddelen en betaalbaarheid kan alleen in gezamenlijkheid worden opgelost. 

We roepen de farmaceutische industrie op hun verantwoordelijkheid te nemen en mee te werken aan maatschappelijk aanvaardbare medicijnprijzen. Daarnaast roepen we alle partijen op om de procedures zo kort mogelijk te maken. Zodat geneesmiddelen met meerwaarde zo snel mogelijk bij de patiënt terechtkomen.