Minder kanker, meer genezing, betere kwaliteit van leven

Onderzoeker met buisjes

Geven voor onderzoek naar kanker

KWF streeft naar minder mensen met kanker, meer mensen die genezen en betere kwaliteit van leven voor (ex)patiënten. We financieren op dit moment ruim 600 onderzoeken naar kanker, mede dankzij onze Zakenvrienden.

Voor betere diagnostiek en behandeling

Sinds de oprichting van KWF in 1949 steeg de vijfjaarsoverlevingskans van gemiddeld 25% toen naar 67% nu. Dit is te danken aan wetenschappelijk onderzoek naar betere opsporing en behandeling. KWF wil dat die lijn blijft stijgen en financiert daarom met de steun van de Zakenvrienden constant veelbelovende nieuwe onderzoeken. Wetenschappers en patiënten werken mee aan een zorgvuldig beoordelingsproces van deze onderzoeken, met 3 centrale criteria: relevantie voor kankerbestrijding, haalbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

Oncode Institute

Op 5 februari 2018 werd Oncode Institute gelanceerd. Dit unieke samenwerkingsverband brengt tientallen onderzoeksgroepen uit verschillende instituten samen om versneld de code van kanker te kraken. Een sleutelonderdeel van Oncode Institute is valorisatie, het proces om wetenschappelijke doorbraken sneller bij de patiënt te krijgen. In een speciaal valorisatieteam werken specialisten die ervoor zorgen dat de resultaten uit het fundamentele onderzoek zo goed en zo snel mogelijk worden doorontwikkeld. Bijvoorbeeld door het benutten van kansen voor vervolgonderzoek, het zoeken van private investeerders en het opzetten van samenwerkingsverbanden. Dit mondt sneller en vaker uit in nieuwe, betere en betaalbare methoden om kanker op te sporen en te behandelen.

KWF investeert samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Health~Holland, NWO en ZonMw, in totaal €120 miljoen in Oncode Institute tot 2022.

Lees hier meer over Oncode Institute.

Nobelprijs Immunotherapie

Op 1 oktober 2018 werd de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt aan 2 grondleggers van een bijzondere vorm van immunotherapie. Het gaat om de professoren James Allison en Tasuku Honjo. Zij staan met hun onderzoekswerk aan de basis van zogenaamde 'checkpoint-inhibitors', een behandeling die zich het best laat uitleggen als 'een rem op een rem'. In diverse KWF-projecten wordt onderzocht voor welke vormen van kanker deze medicijnen toepasbaar zijn, maar er zijn ook andere manieren om het afweersysteem op te peppen om kankercellen te vernietigen. En die manieren komen tot stand mede dankzij donateurs en Zakenvrienden.

Meer informatie over onderzoek

Ben je benieuwd naar de onderzoeken die KWF financiert? Elke week zetten we een project in de schijnwerpers in de online rubriek Onderzoeker van de week. Daarin lees je over nieuwe technische mogelijkheden, de mogelijke rol van onze afweer tegen kankercellen, methoden om de ziekte eerder op te sporen en onderzoek om de kwaliteit van leven voor (ex)patiënten te verbeteren.