Voortgang onderzoek naar longkanker

Labglazen

Geven voor onderzoek naar longkanker

Jaarlijks krijgen ruim 14.800 Nederlanders de diagnose longkanker. De overlevingskans is laag, slechts 25% van de patiënten leeft nog na 5 jaar. Als de tumor wordt ontdekt, is het vaak al te laat en kunnen patiënten enkel nog palliatief worden behandeld. KWF financiert daarom onderzoeken naar de behandeling van longkanker en is zeer dankbaar dat haar Zakenvrienden hierbij helpen.

Immunotherapie als nieuwe doorbraak?

Immunotherapie blijkt veelbelovend voor longtumoren. Het immuunsysteem van het lichaam probeert normaal gesproken alle virussen en bacteriën die lichaamsvreemd zijn uit te schakelen. Immunotherapie helpt het eigen afweersysteem van het lichaam om ook kanker af te weren. Wetenschappers in het Antoni van Leeuwenhoek ontdekten dat cellen van longkanker en mesothelioom (asbestkanker) extra zijn verminkt, en dus extra lichaamsvreemd zijn.

Voorkomen dat kinderen gaan roken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet KWF ook in op grote publiekscampagnes over de gevaren van roken. Samen met onder andere het Longfonds en de Hartstichting sloot KWF zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Met de gezamenlijke campagne ‘De Rookvrije Generatie’ willen we voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gaan roken.

Immunotherapie bij longkanker

Een internationale groep onderzoekers, waaronder prof. dr. Ton Schumacher en dr. Pia Kvistborg van het Antoni van Leeuwenhoek, onderzoekt het herkennen van vreemde cellen door ons immuunsysteem. Schumacher: “Des te meer DNA-mutaties er zijn, des te meer aangrijpingspunten het immuunsysteem heeft om iets te doen. Je kan als het gaat om immuuntherapie dus zeggen: hoe vreemder de tumor, hoe beter.”

Lees meer over dit onderzoek (op de site van MedicalFacts)

Vaccin tegen asbestkanker

Joachim Aerts (Erasmus MC) ontwikkelde met financiering van de Zakenvrienden een vaccin tegen asbestkanker. In de eerste patiëntenstudie deed het vaccin bij een aantal patiënten de tumor flink slinken. Met een forse Europese subsidie startte Aerts een grote patiëntenstudie naar de werkzaamheid van het vaccin, om de behandeling definitief naar de kliniek te brengen.