Voortgang onderzoek naar huidkanker

Vrouw doet zelfonderzoek

Geven voor onderzoek naar huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Elk jaar krijgen zo'n 60.000 mensen de diagnose. Er zijn verschillende vormen van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom (de minst kwaadaardige vorm met een genezingskans van bijna 100%) en melanoom (een kwaadaardige vorm waar jaarlijks bijna 800 mensen aan overlijden). We zijn dankbaar dat onze Zakenvrienden bijdragen aan cruciaal onderzoek naar deze kankersoort.

Immunotherapie: afweersysteem gaat zelf de strijd aan

KWF financiert tientallen onderzoeken naar huidkanker, met name melanoom. De meeste onderzoeken gaan over immunotherapie. Met deze nieuwe behandelmethode gaat het afweersysteem van patiënten zelf de strijd aan met kankercellen. Vanwege de spectaculaire resultaten (zelfs genezing is mogelijk) is immunotherapie een ware doorbraak, maar de behandeling werkt helaas niet bij iedereen. Meer patiënten laten profiteren van immunotherapie is momenteel de grootste uitdaging binnen huidkankeronderzoek.  

Immunotherapie op maat

Dr. Pia Kvistborg onderzoekt in het Antoni van Leeuwenhoek welke patiënten (het meest) zijn gebaat bij behandeling met checkpointremmers. Deze medicijnen zorgen ervoor dat kankercellen het afweersysteem niet blokkeren: "We kijken hoe het afweersysteem er voor, tijdens en na de therapie uitziet en welke genen en eiwitten daarbij een rol spelen. Hopelijk geeft dat inzicht bij welke patiënten het afweersysteem op de juiste manier wordt geactiveerd."

Dendritische celvaccinatie

In het Radboudumc is met meerdere bijdrages van KWF een vaccin ontwikkeld dat het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het vaccin is inmiddels voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

Lees meer over (het resultaat van) dit onderzoek

TIL-therapie

Professor John Haanen (Antoni van Leeuwenhoek) ontwikkelt met steun van KWF immunotherapie verder door. “Want het werkt nog niet bij iedereen.” In het laboratorium traint hij afweercellen van de patiënt  - de zogeheten 'tumor-infiltrerende T-cellen (TIL) - om kankercellen aan te vallen. Daarna geeft hij ze via een infuus in enorme hoeveelheden weer terug aan de patiënt.

Huidkanker voorkomen

Zelf kun je veel doen om de kans op huidkanker te verkleinen. Naast wetenschappelijk onderzoek, zet KWF daarom ook in op grote publiekscampagnes. Hiermee adviseren we iedereen over verstandig zonnen. Hier vind je meer informatie over veilig zonnen.