Voortgang onderzoek naar kinderkanker

pien met konijn

Geven voor onderzoek naar kinderoncologie

In Nederland krijgen elk jaar ruim 500 kinderen kanker. Driekwart van hen geneest, dus er is nog veel te doen. Daarom financiert en faciliteert KWF mede dankzij Zakenvrienden onderzoek naar kinderkanker.

Hersentumoren en leukemie komen het vaakst voor, maar KWF financiert ook onderzoek naar andere vormen van kinderkanker. Al deze onderzoeken dragen bij aan de missie van KWF: minder kanker, meer genezing en betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten.

Minder kanker

Naast het financieren van onderzoek onderneemt KWF diverse andere activiteiten om te voorkomen dat kinderen kanker krijgen. Een bekend initiatief is de Rookvrije generatie

Meer genezing

Afweer in actie tegen kinderleukemie

Voor kinderen met leukemie is stamceltransplantatie soms het laatste redmiddel. Zelfs dan kan de kanker nog terugkomen. Dr. Maud Plantinga ontwikkelt een vaccin om de kans op die terugkeer te verkleinen.

Lees meer over dit onderzoek

Protonentherapie

Begin 2018 is in Nederland de eerste patiënt behandeld met protonentherapie, een nieuwe vorm van bestraling die nog preciezer is dan conventionele bestraling. Het voordeel: effectievere bestrijding met minder schade aan gezond weefsel. De precisie maakt protonentherapie bij uitstek geschikt voor kinderen. Kindertumoren zijn dan ook 1 van de 3 standaardindicaties voor protonentherapie.

Meer over KWF en protonentherapie

Betere kwaliteit van leven

Door de verbeterde behandelmogelijkheden overleven gelukkig veel kinderen kanker. Soms keert de ziekte op latere leeftijd toch terug of zorgen de behandelingen later voor bijwerkingen. KWF financiert diverse projecten van de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION), om deze late effecten goed in kaart te brengen. Zodat nieuwe patiënten een betere behandeling kunnen krijgen met minder langetermijnschade.

Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Op 5 juni 2018 opende het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie officieel. In dit centrum kunnen kinderen terecht voor hoogwaardige kankerzorg. Het Máxima combineert die zorg met excellent onderzoek en opleidingsmogelijkheden. Concentratie van zorg en onderzoek voorkomt versnippering en verhoogt de kwaliteit.

Al in 2013 heeft KWF de intentie uitgesproken om het Máxima te ondersteunen door middel van financiering van onderzoeksprogramma’s. Om het centrum een vliegende start te bezorgen heeft KWF 8 miljoen euro gereserveerd voor de eerste jaren. Daarna kunnen onderzoekers van het Máxima terecht binnen het reguliere aanvraagproces voor financiering van onderzoeken.

Inmiddels zijn al meerdere KWF-onderzoeken van start gegaan in het Prinses Maxima Centrum:

Organoïden voor onderzoek naar zeldzame niertumoren

De rol van chromosoom 21 bij leukemie