Voortgang onderzoek naar hersentumoren

Onderzoeker doet onderzoek

Geven voor onderzoek naar hersentumoren

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 Nederlanders een hersentumor. Slechts 25% van de patiënten is na 5 jaar nog in leven. Een hersentumor wordt vaak in een laat stadium ontdekt. En doordat hersentumoren zich in een kwetsbaar gebied bevinden, is de behandeling lastig. Met steun van onze Zakenvrienden financieren we onderzoeken naar betere behandelingen, nieuwe manieren van diagnose en onderzoek naar verbetering van kwaliteit van leven. 

Fundamenteel onderzoek

Veel onderzoek naar hersenkanker richt zich op de vraag wat er fout gaat in de hersencellen en hoe dat tot de ontwikkeling van tumoren leidt. KWF financiert al jaren onderzoek naar de biologische en genetische kenmerken die een rol spelen bij het ontstaan en de agressiviteit van hersenkanker. Dit heet fundamenteel onderzoek en is cruciaal voor de ontwikkeling van nieuwe, betere behandelingen.

Het skelet van kankercellen

Professor Elly Hol onderzoekt hoe het komt dat agressieve tumorcellen zo goed kunnen uitzaaien. Ze focust hierbij op het cytoskelet, een piepkleine structuur die cellen vorm geeft en informatie uitwisselt met de buitenwereld.

Lees meer over dit onderzoek

Leeftijdsverschillen

De werkzaamheid van hersentumormedicatie wisselt per leeftijd. Sophia Bruggeman doet daarom onderzoek naar de verschillen tussen hersentumoren op verschillende kinderleeftijden. Meer inzicht in deze verschillen maakt gerichtere behandeling mogelijk.

Van binnenuit behandelen

Zowel opereren als bestralen van hersenweefsel moet met de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeuren. Het omliggende gezonde hersenweefsel is immers van groot belang voor het functioneren van de patiënt. Bovendien komen medicijnen vaak niet aan in de hersenen, vanwege de bloed-hersenbarrière: een beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. Veel onderzoek richt zich op de vraag hoe deze barrière kan worden omzeild, zodat medicijnen tóch hun werk doen.

De bloed-hersenbarrière opentrillen met ultrageluid

Dr. Dannis van Vuurden onderzoekt of de bloed-hersenbarrière kortstondig is open te trillen met ultrageluid om medicijnen bij de hersenstam af te leveren.

Inwendige bestraling met hersengel

Prof. Raymond Schiffelers en neurochirurg dr. Marike Broekman onderzoeken een innovatieve manier om hersenkanker van binnenuit te bestralen. Dat gebeurt met een soort gel die, na de het verwijderen van de tumor, in de holte in de hersenen wordt geplaatst.

Protonentherapie

Begin 2018 is in Nederland de eerste patiënt behandeld met protonentherapie, een nieuwe vorm van bestraling die nog preciezer is dan conventionele bestraling. Het voordeel: effectievere bestrijding met minder schade aan gezond weefsel. De precisie maakt protonentherapie bij uitstek geschikt voor tumoren op lastige plekken. Schedelbasistumoren behoren momenteel tot 1 van de 3 standaardindicaties voor protonentherapie.

Meer over KWF en protonentherapie