Elfstedenzwemtocht 2019

Maarten van der weijden tijdens elfstedenzwemtocht

Zwemmen voor toponderzoek

Wat een prestatie! Maarten van der Weijden heeft de Elfstedentocht zwemmend volbracht en daarmee een prachtig bedrag opgehaald voor kankeronderzoek: maar liefst 6.125.967,25 euro. Samen met patiëntenverenigingen heeft hij 11 projecten uitgekozen die het beste aansluiten bij de doelen van zijn foundation. Het zijn projecten van verschillende organisaties: 9 KWF-projecten, 2 projecten van KiKa en 1 project van Roparun. Voor meer informatie over de projecten van KiKa en Roparun, zie ook 11stedenzwemtocht.nl 

Opbrengsten

De gesteunde projecten zijn geselecteerd in samenwerking met patiënten en patiëntenorganisaties. De opbrengst van de Elfstedenzwemtocht gaat volledig naar wetenschappelijk onderzoek. De koppeling van de projecten aan de Elfstedenzwemtocht betekent overigens niet dat er extra budget voor deze onderzoeken vrij komt; de Maarten van der Weijden Foundation neemt met de opbrengsten van de Elfstedenzwemtocht de eerder door KWF toegekende budgetten voor zijn rekening. Dit is confirm de procedure Gericht Geven van KWF, waarover meer informatie op deze pagina

KWF-projecten

Hieronder lichten we de KWF-projecten uit. Het zijn projecten die de gehele breedte van de kankerbestrijding beslaan. Van nauwkeuriger operaties tot immunotherapie en van diagnostische bloedtesten tot interne bestraling. Maar ook van tongkanker tot prostaatkanker en van eierstokkanker tot hersentumoren.

Tongkanker beter wegsnijden

Dr. Rob Noorlag onderzoekt of het met een 'echogeleide' operatie mogelijk is om tongkanker beter te verwijderen, zodat minder vaak aanvullende behandeling nodig is. 

Lees hier meer over zijn onderzoek.

Update 2020: Na een nauwkeurige voorbereiding is in oktober 2019 gestart met de inclusie van patiënten met tongkanker in de TRUST studie (Tumor Resection UltraSound guided Technique) in het UMC Utrecht. In februari 2020 is de tiende patiënt geopereerd. De techniek blijkt veilig, gemakkelijk toepasbaar en lijkt te resulteren in nauwkeurigere operaties waarbij de tongkanker in zijn geheel wordt verwijderd zonder dat teveel gezond weefsel wordt opgeofferd. De resultaten worden binnenkort in een internationaal tijdschrift gepubliceerd. 

Zowel onderzoekers vanuit het UMC Utrecht als onafhankelijke chirurgen uit andere universitaire centra in Nederland hebben de resultaten zeer positief beoordeeld. Ondertussen gaat het UMC Utrecht verder met deze behandeling van tongkanker. Wanneer inclusie van 30 extra patiënten bevestigt dat deze techniek leidt tot nauwkeurigere operatie van tongkanker zullen meerdere ziekenhuizen in Nederland deze techniek gaan toepassen om te bekijken of we hiermee het aantal extra operaties en radiotherapie behandelingen kunnen verminderen. Dit alles om uiteindelijk de kwaliteit van leven van patiënten met tongkanker te verbeteren.  
 

Immunotherapie bij acute myeloïde leukemie

Bij immunotherapie wordt het afweersysteem gestimuleerd om kanker te bestrijden. Prof. Jürgen Küball onderzoekt of hij een afweerreactie tegen acute myeloïde leukemie tot stand kan brengen. 

Lees er hier meer over.

Radionucliden bij prostaatkanker

​Dr. Tessa Brabander onderzoekt een 'radionuclide' die prostaatkanker van binnenuit bestraalt. Ze wil bepalen wat een veilige, effectieve dosis is. 

Hier meer over haar onderzoek.

Update 2020: het project is op 1 januari 2020 van start gegaan.

Ontwikkeling van breed inzetbare immunotherapie

Dr. Maria Themeli onderzoekt of het mogelijk is om een voorraad universele stamcellen aan te leggen die direct ‘van de plank’ beschikbaar zijn voor alle patiënten. 

Lees hier meer over haar onderzoek.

 

Sterkere immunotherapie

De effectiviteit van immunotherapie hangt o.a. af van hoe sterk de afweercellen zijn geactiveerd. Dr. Reno Debets onderzoekt een methode om die activering te vergroten.

Lees hier meer.

Update 2020: Resultaten in preklinische modellen laten zien dat een van deze geavanceerde receptoren resulteert in maar liefst 50% genezing, en in de andere 50% enorme vertraging laat zien van de teruggroei van huidtumoren. Ondanks de recente COVID-19 situatie, en de lock-down van onderzoek, werden proeven onder strikte veiligheidsmaatregelen en in beperkte vorm afgerond. De komende tijd gaat het Erasmus team verdere analyses toepassen om te achterhalen wat het precieze mechanisme is achter deze verbeterde werking, om uiteindelijk adoptieve immuun therapie verder te ontwikkelen richting patiënten. Dankzij de vele kilometers zwemmen, kunnen we in het laboratorium nu dezelfde kilometers afleggen. Bedankt Maarten!

Chemo na darmkanker? Een bloedtest.

Volgens de richtlijn krijgen darmkankerpatiënten na de operatie aanvullende chemotherapie. Dit om eventuele uitzaaiingen te bestrijden. De vraag is echter of dit wel voor iedereen nodig is. Dr. Remond Fijneman ontwikkelt een bloedtest die hier vooraf antwoord op kan geven. Lees hier meer.

Update 2020: Dit project is per 1 juli 2019 van start gegaan. Het afgelopen jaar hebben we ons vooral gericht op het vragen van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen naar de lymfklieren om mee te doen aan de studie, en het verzamelen van de benodigde bloedmonsters. Dankzij de samenwerking met het Prospectief Landelijk darmkanker Cohort (‘PLCRC’; een landelijke studie naar darmkanker) en de hulp van zo’n 25 participerende ziekenhuizen zijn we er inmiddels in geslaagd bloedmonsters af te nemen van zo’n 70% van de in totaal 267 benodigde patiënten. Hiermee zullen we ons het komend jaar kunnen gaan richten op de analyses van tumor-DNA in bloed.

HIPEC bij eierstokkanker

In eerder KWF-onderzoek toonde ze aan dat HIPEC (verwarmde chemo) de overleving bij gevorderde eierstokkanker verlengt. In haar nieuwe onderzoek wil dr. Willemien van Driel de methode nationaal implementeren.

Update 2020: Sinds september 2019 is een arts-onderzoeker werkzaam op het project. Zij heeft inmiddels in kaart gebracht hoe de HIPEC-procedure uitgevoerd wordt bij de 10 centra. Dit is onder andere gepresenteerd op een symposium wat in november is gehouden en waarbij alle HIPEC-teams aanwezig waren. 

Het was de bedoeling om in het tweede kwartaal met elkaar samen te komen om te bekijken hoe we dit verder kunnen stroomlijnen, maar helaas heeft de corona-epidemie hier roet in het eten gegooid. Door de capaciteitsproblemen op de IC’s worden er nu niet overal HIPEC’s uitgevoerd. De arts-onderzoeker is ondertussen wel bezig om de plannen voor een goede implementatie verder uit te werken zodat ze hier weer snel mee door kan gaan op het moment dat de HIPEC-procedure weer uitgevoerd wordt. Daarnaast worden er vragenlijsten uitgestuurd aan patiënten met een ovariumcarcinoom om meer inzage te krijgen in de impact op het dagelijks leven van de behandeling van eierstokkanker.

Wakkere operatie bij hersentumoren

Neurochirurg dr. Arnaud Vincent onderzoekt of het resultaat van een operatie bij hersentumoren beter is wanneer de patiënt wakker blijft bij de operatie. 

In dit interview vertelt hij meer over zijn onderzoek.

Update 2020: Het eerste jaar van de SAFE-trial is succesvol afgerond: op dit moment doen er 36 patiënten uit heel Nederland mee met de studie, een gedeelte hiervan heeft al het gehele onderzoek doorlopen. Het komende jaar zal het onderzoek tevens uitgevoerd gaan worden in twee ziekenhuizen in België: het Universitair Ziekenhuis te Brussel en het Universitair Ziekenhuis te Gent.

Bloedtest voor neuroblastoom

Dr. Lieve Tytgat zoekt met internationale collega's naar moleculen in het bloed die laten zien of de behandeling bij neuroblastoom aanslaat. Zo hoopt ze een bloedtest te ontwikkelen die behandeling op maat voor deze zeldzame vorm van kinderkanker mogelijk maakt. Lees hier meer.