Elfstedenzwemtocht 2019

Maarten van der Weijden 2019 Elfstedenzwemtocht

Zwemmen voor toponderzoek

Wat een prestatie! Maarten van der Weijden heeft de Elfstedentocht zwemmend volbracht en daarmee een prachtig bedrag opgehaald voor kankeronderzoek: maar liefst 6.125.967,25 euro. Samen met patiëntenverenigingen heeft hij 11 projecten uitgekozen die het beste aansluiten bij de doelen van zijn foundation. Het zijn projecten van verschillende organisaties: 9 KWF-projecten, 2 projecten van KiKa en 1 project van Roparun. Voor meer informatie over de projecten van KiKa en Roparun, zie ook https://www.11stedenzwemtocht.nl/projecten   

Opbrengsten

De gesteunde projecten zijn geselecteerd in samenwerking met patiënten en patiëntenorganisaties. De opbrengst van de Elfstedenzwemtocht gaat volledig naar wetenschappelijk onderzoek. De koppeling van de projecten aan de Elfstedenzwemtocht betekent overigens niet dat er extra budget voor deze onderzoeken vrij komt; de Maarten van der Weijden Foundation neemt met de opbrengsten van de Elfstedenzwemtocht de eerder door KWF toegekende budgetten voor zijn rekening. Dit is confirm de procedure Gericht Geven van KWF, waarover meer informatie op deze pagina

KWF-projecten

Hieronder lichten we de KWF-projecten uit. Het zijn projecten die de gehele breedte van de kankerbestrijding beslaan. Van nauwkeuriger operaties tot immunotherapie en van diagnostische bloedtesten tot interne bestraling. Maar ook van tongkanker tot prostaatkanker en van eierstokkanker tot hersentumoren.

Dr. Rob Noorlag

Tongkanker beter wegsnijden

Dr. Rob Noorlag onderzoekt of het met een 'echogeleide' operatie mogelijk is om tongkanker beter te verwijderen, zodat minder vaak aanvullende behandeling nodig is. 

Lees hier meer over zijn onderzoek.

Dr. Jurgen Kuball

Immunotherapie bij acute myeloïde leukemie

Bij immunotherapie wordt het afweersysteem gestimuleerd om kanker te bestrijden. Prof. Jürgen Küball onderzoekt of hij een afweerreactie tegen acute myeloïde leukemie tot stand kan brengen. 

Lees er hier meer over.

Dr. Tessa Brabander

Radionucliden bij prostaatkanker

​Dr. Tessa Brabander onderzoekt een 'radionuclide' die prostaatkanker van binnenuit bestraalt. Ze wil bepalen wat een veilige, effectieve dosis is. 

Hier meer over haar onderzoek.

Dr. Maria Themeli

Ontwikkeling van breed inzetbare immunotherapie

Dr. Maria Themeli onderzoekt of het mogelijk is om een voorraad universele stamcellen aan te leggen die direct ‘van de plank’ beschikbaar zijn voor alle patiënten. 

Lees hier meer over haar onderzoek.

 

Dr. Reno Debets

Sterkere immunotherapie

De effectiviteit van immunotherapie hangt o.a. af van hoe sterk de afweercellen zijn geactiveerd. Dr. Reno Debets onderzoekt een methode om die activering te vergroten.

Lees hier meer.

Dr. Remond Fijneman

Chemo na darmkanker? Een bloedtest.

Volgens de richtlijn krijgen darmkankerpatiënten na de operatie aanvullende chemotherapie. Dit om eventuele uitzaaiingen te bestrijden. De vraag is echter of dit wel voor iedereen nodig is. Dr. Remond Fijneman ontwikkelt een bloedtest die hier vooraf antwoord op kan geven. Lees hier meer.

Dr. Willemien van Driel

HIPEC bij eierstokkanker

In eerder KWF-onderzoek toonde ze aan dat HIPEC (verwarmde chemo) de overleving bij gevorderde eierstokkanker verlengt. In haar nieuwe onderzoek wil dr. Willemijn van Driel de methode nationaal implementeren.

Dr. Arnaud Vincent

Wakkere operatie bij hersentumoren

Neurochirurg dr. Arnaud Vincent onderzoekt of het resultaat van een operatie bij hersentumoren beter is wanneer de patiënt wakker blijft bij de operatie. 

In dit interview vertelt hij meer over zijn onderzoek.

Dr. Lieve Tytgat

Bloedtest voor neuroblastoom

Dr. Lieve Tytgat zoekt met internationale collega's naar moleculen in het bloed die laten zien of de behandeling bij neuroblastoom aanslaat. Zo hoopt ze een bloedtest te ontwikkelen die behandeling op maat voor deze zeldzame vorm van kinderkanker mogelijk maakt. Lees hier meer.