Fase I dosis escalatie studie om de veiligheid en bijwerkingen van 225Ac-PSMA te evalueren in patiënten met uitgezaaide prostaatkanker

lopend

Onderzoekssamenvatting

Radionucliden zijn radioactieve deeltjes die kanker specifiek van binnenuit kunnen bestralen. Dit is veelbelovend bij o.a. prostaatkanker, maar onderzoek naar veiligheid en effectiviteit is nodig voordat de behandeling definitief zijn intrede kan maken. 

Het doel van dit onderzoek is de veiligheid en bijwerkingen te bepalen van 225Ac-PSMA therapie in patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. 

Waarom is dit onderzoek nodig? 

In de afgelopen jaren zijn er veel mooie ontwikkelingen geweest in de nucleaire geneeskunde. Zo is het mogelijk om deeltjes die specifiek aan kankercellen binden te labelen, zodat bij een scan zichtbaar wordt waar de kanker zich bevindt. Naast gebruik voor diagnostiek, kunnen dergelijke deeltjes ook radioactief gemaakt worden, zodat ze de kankercellen heel selectief bestralen. 
 
Voor prostaatkanker komen deze ontwikkelingen ook meer en meer van de grond, maar het is nog niet de standaardbehandeling. Er lopen wel diverse studies, waarin wordt onderzocht wat nou de meest effectieve manieren zijn om deze behandeling met radionucliden uit te voeren, met zo min mogelijk bijwerkingen. Een voorbeeld daarvan zijn radionucliden die zijn gelabeld met actinium-225 (225Ac-PSMA therapie). In Duitsland zijn een aantal patiënten hiermee succesvol behandeld, maar er is nog geen goede wetenschappelijke studie gedaan naar wat de beste dosis is die zowel effectief en veilig is.  

 
Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd? 

In deze fase 1 studie worden maximaal 30 patiënten geïncludeerd. Bij een screeningsbezoek worden de patiënten lichamelijk onderzocht. Met een PET-MRI kan nauwkeurig de eerste dosis worden vastgesteld. Daarna zal iedere patiënt 2 toedieningen van 225AC-PSMA krijgen, waarna de lichamelijke onderzoeken nog eens worden herhaald 7, 14, 28 en 42 dagen na toediening. De toegediende dosis wordt ondertussen opgevoerd, om de aanbevolen dosis vast te stellen. 

 
Wat levert dit onderzoek op? 

Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker bij mannen in Nederland. Ieder jaar overlijden bijna 3000 mannen aan prostaatkanker, ondanks vele nieuwe behandelopties. Deze nieuwe, veelbelovende behandeling kan het leven verlengen en zorgen voor minder pijnklachten bij patiënten met uitzaaiingen. Hierdoor zal dus ook de kwaliteit van leven verbeteren, wat erg belangrijk is voor patiënten in hun laatste levensfase. Daarbij is het wel belangrijk om eerst vast te stellen hoe de behandeling zowel effectief als veilig gegeven kan worden. Daar levert dit project een belangrijke bijdrage aan.