Feiten en fabels over zonbescherming

Fietsen in de zon

Zonnebrandcrème: wat is waar en wat niet?

Is zonnebrandcrème slecht voor je? Ben je de hele dag beschermd als je je 1 keer insmeert? En kun je beter een duur merk gebruiken? Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij.

Feit: Een goedkope zonnebrand is net zo goed als een duur merk 

Dat klopt. Wat de prijs van je zonnebrand ook is, ze beschermen allemaal even goed. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een dure. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. 

Fabel: Met factor 50 word je niet bruin

Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.

Fabel: Eén keer smeren per dag is voldoende 

Dit is niet waar. Hoe vaak je moet smeren, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de zonkracht op dat moment en wat je in de zon doet. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren. Ook als er ‘waterbestendig’ op het flesje staat.

Smeer niet te weinig. Je bent dan minder goed beschermd dan op de verpakking staat.

Fabel: Zonnebrandcrème is kankerverwekkend

Nee, dit klopt niet. Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zitten. Dit is verboden. Naast de Europese wetgeving is er nog een extra controle op de stoffen die gebruikt worden in cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème. Een professionele veiligheidsbeoordelaar bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn. Zonnebrandcrèmes kun je dus veilig gebruiken.

Feit: Zonnebrandcrème is niet jaren houdbaar

Dat klopt. Zonnebrandcrème kun je niet eindeloos bewaren. Na opening kun je het tot 12 maanden gebruiken. Nadat de verpakking is geopend of op warme plekken is geweest, kan de factor (SPF) lager worden. En je huid dus minder goed beschermen. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang. En laat het niet in de volle zon of warme auto staan.

Hoe bewaar ik zonnebrand het best?

  • Gesloten in de schaduw
  • Thuis op kamertemperatuur
  • Niet in de auto waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heet kan worden

Lees meer over de houdbaarheid van zonnebrandcrème

Fabel: Hoe meer zonlicht, hoe meer vitamine D

Dit klopt niet. Je huid maakt niet eindeloos vitamine D aan. Je hebt vitamine D nodig, maar voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht genoeg. Heb je een donkere huid? Dan heb je 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig. Maar met een donkere huid verbrand je veel minder snel.

Schijnt de zon niet? Of ben je veel binnen op een dag? Dan is het verstandig om vitamine D uit voeding te halen. Bijvoorbeeld uit van vette vis (haring, makreel, zalm). Denk je dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt? Overleg met je huisarts of vitamine D-tabletten goed zijn voor je.

Lees meer over zon en vitamine D

Feit: De zonnebank heb je niet nodig voor vitamine D

Dat klopt. Je maakt ook vitamine D aan door onder de zonnebank te gaan. Maar dit heb je niet nodig, want de zon en goede voeding zorgen voor genoeg vitamine D. Het gebruik van de zonnebank is vooral slecht voor je gezondheid.

Lees waarom de zonnebank slecht is voor je gezondheid

Je krijgt in een korte tijd veel uv-straling op je huid. Je kunt daardoor verbranden. En daardoor heb je meer kans op huidkanker. Denk je dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt? Zorg dan dat je voeding eet waar dit inzit, zoals vette vis. Of bespreek dit met je huisarts. Misschien kun je vitamine D-tabletten slikken.

Lees meer over zon en vitamine D