Gevolgen van kanker
Gevolgen van kanker niet altijd zichtbaar
Ook jaren na de behandeling kan kanker je leven beïnvloeden. Misschien wel voor altijd. Veel (ex)kankerpatiënten ervaren tijdens of na kanker klachten. Dit is niet altijd zichtbaar. Emoties - zoals angst, onzekerheid en somberheid - , vermoeidheid, impact op de relatie, lichamelijke klachten of belemmeringen op het werk komen veel voor.
Heb je klachten? Blijf er niet mee lopen. Je (huis)arts of gespecialiseerd verpleegkundige helpt je verder. Hieronder lees je meer over andere mogelijkheden voor hulp en ondersteuning.
Help jij ons?
Wil jij iets doen tegen kanker en voor het leven? Bijvoorbeeld je inzetten als vrijwilliger, een actie starten, meespelen in de KWF Loterij of doneren?
Zij hadden baat ...

… bij het centrum voor leven met en na kanker
Renate heeft sinds januari 2019 uitgezaaide eierstokkanker. Ze weet dat ze niet meer beter wordt. Via het centrum voor leven met en na kanker kwam ze in contact met lotgenoten. 'Ik zie dat deze centra steeds betere ondersteuning bieden. Ook voor de partners van kankerpatiënten.'

… bij de patiëntenvereniging
Anton kreeg 5 jaar geleden te horen dat hij longkanker had met uitzaaiingen. Zijn tijd zou beperkt zijn. Na goede ervaringen met de patiëntenorganisatie stapte hij in de patiëntenadviesraad. 'Pas dan zie je dat een patiëntenvereniging écht veel kan betekenen voor patiënten.'

… bij kanker.nl
Leontien kreeg 2 keer de diagnose baarmoederhalskanker. Op kanker.nl vond ze herkenning in de ervaringen van andere jonge patiënten. Ze startte er zelf ook een blog. 'Het was fijn om te merken dat anderen weer iets aan míjn ervaringen hadden.'
Waar kun je terecht?

Centra voor leven met en na kanker
(ex)Patiënten, naasten en nabestaanden kunnen hier terecht om over hun ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kan er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.

Vragen over kanker
Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie over kanker. Ook kun je in contact komen met andere patiënten. Vragen stellen kan aan de kanker.nl infolijn: 0800 - 022 66 22 (gratis). In de appstore vind je apps voor mensen die leven met of na kanker.

Patiëntenorganisaties
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties. Zij komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten.

Leven met kanker
Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Hoe doe je dat? Als je klachten hebt? Als je jong bent of juist wat ouder? Of als je niet meer beter wordt? Waar vind je hulp?

Als ik iets kan doen...
Mensen willen graag helpen als iemand ziek is. Maar de hulp organiseren kost tijd en energie. Daarom ontwikkelden we KWF Vriendendienst, waarmee je makkelijk hulp vraagt of geeft.

Klachten na kanker?
Praten over klachten kan het begin zijn van verbetering. Je huisarts, specialist of (gespecialiseerd) verpleegkundige is je eerste aanspreekpunt. Zij kunnen je ook verwijzen naar een zorgverlener met kennis over jouw klachten. Je kan ook terecht bij een inloophuis of patiëntenorganisatie.
Meer informatie
Voorbeelden van klachten
Kanker of de behandeling ervan kan (lange termijn) gevolgen hebben. Zowel lichamelijk als mentaal. Lees meer over:
kanker en emoties >
kanker en je relatie >
vermoeidheid en kanker >
kanker en werk >
Onderzoek naar neuropathie
Neuropathie is een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie. Promovendus Daniëlle van de Graaf en haar collega’s doen onderzoek naar een methode om met neuropathie om te leren gaan.
Lees over dit onderzoek
Brochures
Verder leven met kanker >
Kanker en vermoeidheid >
Kanker en je relatie >
Kanker...in gesprek met je arts >
Kanker.nl heeft ook gratis brochures met informatie over kankersoorten en behandelingen.